De nieuwe Joden

Een avond over identiteit, geschiedenis, mythevorming en slachtofferschap

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Daags voor de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking vond in Debatcentrum De Balie een debat plaats over hoe men gebruik en misbruik maakt van vergelijkingen met Joden en de Sjoa. Een indrukwekkend panel van elf Nederlandse Joden boog zich over vragen als: waarom zijn mensen zo vaak geneigd een dergelijke vergelijking te maken; en: wanneer is het van waarde om terug te grijpen op de geschiedenis en wanneer is het vooral kwetsend?

Job Cohen zei het tien jaar terug: moslims worden nu buitengesloten zoals dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurde met Joden. Is het niet tijd om samen te strijden tegen uitsluiting en vóór inclusie van alle minderheden, zonder in een wedstrijd slachtofferschap terecht te komen?

Sinds het debat op 2 mei 2022 hebben diverse media aandacht besteed aan de complexe materie waarover werd gediscussieerd. Internetkrant NU.nl sprak voor een artikel op 4 mei met Jelle Zijlstra, Femmetje de Wind en Natascha van Weezel over wat zij merken van antisemitisme in Nederland en gaf de tekst de kop mee Antisemitisme is er ook nu nog: 'Collega zei: "Jij bent goed met geld"'. Laat de reacties maar voor wat ze zijn - vele ervan bewijzen eens te meer het belang van dit debat.

Voor EW Podium schreef Esther van Fenema, psychiater, columnist, auteur en één van de debatgenoten, het opiniestuk Het is tijd dat de Joden hun grenzen gaan stellen. "Op 4 mei staan we stil bij onvrijheid en oorlogsleed. Daarbij speelt het lot van onderdrukte minderheden een grote rol. Vreemd genoeg is het juist de Joodse minderheid die op de achtergrond blijft. Tijd voor emancipatie."

Lezers van Jonet zullen daar wellicht de column Baliekluivers  van voormalig NIW-hoofdredacteur Paul Damen hebben gelezen. Ieder zijn mening, zullen we maar zeggen - hij had nauwelijks één goed woord over voor het gebodene, en concludeert: "Meer kennis bij de haters werkt niet, daar helpt geen moedertjelief aan."In dagblad Het Parool van 23 april 2022 schreef Femmetje de Wind, vooruitlopend op het debat, het opiniestuk ‘Joden zijn een kwetsbare minderheid, het is tijd dat we voor onszelf opkomen’. Je kunt haar tekst hieronder als PDF downloaden.

Type:
debat
Wie:
Joods Educatief Centrum Crescas, Debatcentrum De Balie
Waar:
online
Wanneer:
maandag 2 mei 2022
Tijd:
Altijd te bekijken
Femmetje de Wind Parool 23 april 2022

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.