Femmetje de Wind: "Nieuw Crescas cursusjaar een programma in de breedte"

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

Het nieuwe programmaboekje van Crescas ligt op de mat. Het afgelopen half jaar fungeerde Femmetje de Wind als waarnemend directeur van Crescas. In die hoedanigheid speelde zij een belangrijke rol in het samenstellen van het programma.

Dit jaar viert Crescas haar 25-jarig jubileum. Dat levert een mooi programma in de breedte op, zegt De Wind. “We bestaan vijf keer vijf jaar en daarom vonden we het leuk de cursussen te verdelen in vijf blokken. Met voor eenieder wat wils op het gebied van jodendom en Joodse identiteit."

Experts
Het komende jaar zijn er tal van kort- en langlopende cursussen over het jodendom en alles wat daarmee samenhangt. Ook houdt een groot aantal experts een lezing over hun vakgebied.

"Zelf verheug ik me op de lezing van Jaap Cohen over de Portugees-Joodse familiegeschiedenis van Eli d'Oliveira, maar ook op de thema-avonden rond drie bijzondere, eigenwijze vrouwen die hun jodendom ieder op een unieke manier hebben uitgedragen: Bloeme Evers, Evelien Gans en Joosje Lakmaker."

Divers repertoire
De lange staat van dienst van Crescas heeft de stichting de nodige bekendheid en autoriteit opgeleverd op het gebied van Joods educatie. In combinatie met haar werk in de media en publicaties over Joodse thematiek bleken die factoren essentieel voor de contacten in de Joodse wereld. “Iedereen die we benaderden, reageerde enthousiast op ons verzoek om een cursus of lezing te geven. Het is fijn te merken dat Crescas zo'n goede reputatie heeft opgebouwd.”

Het samenstellen van een tijdschrift is op een bepaalde manier vergelijkbaar met het samenstellen van een programma, zegt De Wind. “Je maakt een repertoire van verschillende ingrediënten. Daarbij houd je rekening met verschillende smaken en interesses, maar de gemene deler van het jodendom blijft altijd aanwezig.”

Er zijn praktische cursussen, zoals die over het gebruik van het mikwe of over sjabbat-zemiros. Maar ook meer filosofische lezingen zoals Voel je beter met kabbala of de wat religieuzer ingestoken bijeenkomst Lernen met Leo Mock.

Komend cursusjaar is De Wind zelf ook actief. Met onderwerpen die zij belangrijk vindt. Zo komt er bijvoorbeeld met medebestuurslid Esther van Fenema en psychoanalytica Regina van Gelderen een bijeenkomst over transgenerationeel trauma. Hoe komt het toch dat wat er in de oorlog is gebeurd, nog steeds doorwerkt in het hier en nu. En hoe kunnen we daar op een goede manier mee omgaan. “Dat houdt me persoonlijk bezig en ik weet uit ervaring dat dit heel veel mensen bezighoudt.”

Zichtbaarheid
Ieder jaar opnieuw weten mensen het aanbod van Crescas te vinden. Je kunt immers nooit genoeg kennis vergaren. “Cursisten vinden ons op dit moment vooral via de website en onze nieuwsbrief”, zegt De Wind. “Maar we werken aan nog betere zichtbaarheid.” Dat leidde tot een samenwerking met het NIW, Joods NU en de nieuwswebsite Jonet.

Crescas wil zich dit jaar ook meer richten op jongeren, daarom wordt er in samenwerking met organisatieprofessional Ellis Vyth een cursus leidinggeven voor jongvolwassenen in de leeftijd van twintig tot veertig jaar georganisseerd.
Wil je je aansturende kwaliteiten vergroten en vind je het leuk dat te doen in een Joodse omgeving, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Deze unieke cursus geeft je niet alleen tools voor het verscherpen van je leiderschapskwaliteiten, maar biedt ook de nodige gezelligheid en een mogelijkheid tot netwerken.

Voor die leiderschapscursus is contact gelegd met een social mediabureau. “Samen kijken we hoe we de zichtbaarheid van Crescas op de social mediakanalen kunnen versterken.” Dat is niet alleen belangrijk voor de leiderschapscursus, maar ook voor andere lezingen en cursussen. Die zijn voor veel mensen interessant, maar misschien weet die doelgroep Crescas nog niet te vinden. “Daarom ben ik blij dat donateurs ook voor de marketing van een cursus bereid zijn geld te geven.”

Het volledige cursusprogramma voor 2023-2024 vind je op de website van Crescas. Hier vind je meer informatie en kun je meteen aanmelden.

Fotografie: © Yvette Kulkens, met toestemming gebruikt

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.