Invisible Years

A Family’s Collected Account of Separation and Survival during the Holocaust in the Netherlands

Gepubliceerd op: 23 september 2021

Invisible Years
A Family’s Collected Account of Separation and Survival during the Holocaust in the Netherlands

Daphne Geismar

Boston, MA: David R. Godine Publishers, 2020
Aantal blz.: 248
ISBN: 9781567926590

Geismar, De Zoete en Cohen: het zijn de namen van zomaar drie Joodse families in Rotterdam die te maken kregen met de steeds verstikkendere maatregelen van de Duitse bezetter. Maar al vroeg voorvoelden ze wat deportatie zou betekenen; ze gingen in onderduik.

Daphne Geismar reconstrueert in Invisible Years hoe negen van haar familieleden - ouders, grootouders, ooms en tantes - de oorlog hebben be- en overleefd. Ze laat hen zelf aan het woord in de brieven en dagboeken die ze vond in wat in haar familie "de Holocaust-lade" werd genoemd, en in de neerslag van de gesprekken die ze met hen voerde. Een schat aan fotomateriaal en voorwerpen brengt het verhaal nog meer tot leven.

De fraaie vormgeving van het boek doet denken aan Leven? of theater? van Charlotte Salomon.

Een gedetailleerde boekbespreking lees je op artsfuse.org.

Grafisch ontwerper Daphne Geismar studeerde in 1990 af aan Yale University op een scriptie over het avant-garde tijdschrift Direc­tion (1937−1945), waarin schrijvers en kunstenaars in woord en beeld stelling namen tegen het fascisme. Geismar ontwerpt publicaties en websites over geschiedenis en kunst voor prestigieuze musea overal ter wereld en geeft les in design aan de universiteit van Connecticut. Lees meer over de schrijfster op het Yale University Press Blog.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.