Boek: De Obrechtsjoel

Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam

Gepubliceerd op: 22 juni 2023

De Obrechtsjoel
Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam

Bart Walllet, Loes Gompes, Laura Lubbers, Kemal Rijken, Joël Cahen en Paul Meijer

Edam: LM Publishers, 2023
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789460220227

De Joodse architect Harry Elte (1880-1944) geniet ondanks zijn bijzondere oeuvre tot op heden nauwelijks bekendheid. Hij liet zich niet binden door een enkele stijl of stroming en bouwde een uitgebreid oeuvre; van godshuizen tot woonhuizen en van ziekenhuizen tot begraafplaatsen. Zijn meesterwerk, de Obrechtsjoel, vormt al bijna honderd jaar het hart van de Joodse gemeenschap in Amsterdam-Zuid.

De Raw Aron Schuster Synagoge, zoals de Obrechtsjoel officieel heet, is de grootste nog functionerende Asjkenazische synagoge in Amsterdam. De synagoge, gelegen op de hoek van het Jacob Obrechtplein en de Heinzestraat in Amsterdam-Zuid, is onderdeel van de Joodse Gemeente in Amsterdam, de NIHS. De meeste Joodse huwelijken worden hier voltrokken.

In het markante gebouw zijn een gebedsruimte, een bijsjoel, een mikwe en een ambtswoning gevestigd. De buitenkant is sober, het interieur is juist rijk aan details. In de gebedsruimte zijn zes kleurige glas-in-loodramen aan de beide zijmuren te zien, ontworpen door Atelier Willem Bogtman. Elk raam beeldt een van de de twaalf stammen van Israël uit. Over de volle breedte van de achterwand bevindt zich de vrouwengalerij. De vierkante pilaren waar de galerij op rust zijn voorzien van geglazuurde gouden en zwarte mozaïektegeltjes.

De sjoel is een rijksmonument en werd in 1997 geheel gerenoveerd. Toch werd, onder andere door een lage opkomst van gelovigen, regelmatig opgeroepen tot sloop. Maar tegen de verwachtingen in is de Obrechtsjoel een levendige synagogegemeenschap gebleven.

Het boek De Obrechtsjoel is verschenen bij uitgeverij LM Publishers.

Prijs paperback: € 29,50.


Auteurs Bart Wallet, Loes Gompes, Laura Lubbers, Kemal Rijken, Joël Cahen en Paul Meijer lichten de betekenis van deze sjoel in al zijn facetten uit. Wie zijn de mensen die hier al generaties lang op de banken plaatsnemen? Waarom was dit ‘de heer’ onder de synagogen? Welke ontwikkelingen maakte Elte door en waar kwam zijn eigenzinnige handschrift vandaan? Aan de hand van nieuw onderzoek, diepe gesprekken en persoonlijke verhalen neemt het boek u mee naar het heden, verleden en de toekomst van de Obrechtsjoel.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.