House of One, een nog te bouwen interreligieus gebedshuis in Berlijn

Over vier jaar kunnen Joden, moslims en christenen samenkomen in de eerste 'churmosquagogue' ter wereld

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

De ‘churmosquagogue’, waar Joden, christenen en moslims in Berlijn kunnen samenkomen om hun religie uit te oefenen, House of One, zal over vier jaar gereed zijn. Dat hebben de initiatiefnemers in de media bekend gemaakt. Het project geldt als een groot prestigeproject waarmee de Duitse hoofdstad zichzelf als tolerant en open op de kaart wil zetten, onder meer omdat het aantal gelovigen afneemt. De kosten komen neer op circa 47 miljoen euro, waarvan de bondsregering en het stadsbestuur ongeveer dertig miljoen euro betalen. De rest wordt bijeengebracht middels fondsenwerving. De eerste steen wordt dit voorjaar gelegd.

Samenkomst
Het gebouw wordt hoog en zal verdeeld zijn in aparte ruimten voor Joden, christenen en moslims. Ook komt er een grote, gezamenlijke ruimte waarin de gelovigen elkaar kunnen ontmoeten en interreligieuze manifestaties kunnen houden. Het House of One wordt gebouwd op de plek waar ooit de Petrikirche stond, mogelijk een van de oudste kerken van de stad, die in 1964 door de communisten van de DDR is afgebroken. De Petriplatz die vervolgens ontstond, werd in het toenmalige Oost-Berlijn als parkeer- en marktplaats gebruikt. Toen de funderingen van de kerk een paar jaar bloot kwamen te liggen, ontstond het idee voor een gezamenlijk religieus project. In plaats van een nieuwe kerk komt er een interreligieus gebouw.

Lees verder op Jonet.nl wie op dit plan kwam en welke architecten de churmosquagogue mogen gaan bouwen in Interreligieus gebedshuis House of One in Berlijn over vier jaar gereed.

Item in samenwerking met Jonet.
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.