Joden en moslims aan zet

Joods-islamitische ontmoetingen vroeger en nu

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Joden en moslims aan zet
Joods-islamitische ontmoetingen vroeger en nu

Joachim Yeshaya

Kalmthout (België): Pelckmans, 2023
Aantal blz.: 180
ISBN: 9789463374163

Wanneer het gaat over de relaties tussen Joden en moslims, overheerst er vaak een eenzijdig negatief, ongenuanceerd en gepolariseerd beeld. Als tegenzet neemt auteur Joachim Yeshaya de lezer in Joden en moslims aan zet mee langs veertien eeuwen Joods-islamitische ontmoetingen.

Het boek vestigt op interessante wijze de aandacht op zowel de historische relaties of ‘ontmoetingen’ tussen Joden en moslims, als op de vraag hoe beide groepen zich vandaag de dag tot elkaar verhouden. Yeshaya schetst een hoopvolle visie, die bijdraagt aan het doorbreken van de negatieve beeldvorming. Veelal veroorzaakt door het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij baseert zich daarbij op wetenschappelijke bronnen en kennis.

Op dit moment bestaat de vrees dat dit conflict ook in de toekomst een schaduw zal werpen op de Joods-islamitische relaties. Het is volgens de auteur bovendien mogelijk dat de tegenstellingen overslaan naar Nederland en België.

Het boek Joden en moslims aan zet schetst de historische en geografische context waarbinnen de Joods-islamitische relaties bestaan. Van de gewelddadige confrontatie tussen de Joden in en rond Medina, de profeet Mohammed over de zogeheten ‘Gouden Eeuwen’ in Andalusië, tot en met de huidige situatie in het Midden-Oosten. Daarnaast gaat de auteur dieper in op de complexe interactie tussen de islam en het jodendom.

Op deze manier krijgt de lezer een overzichtelijk en omvattend beeld van de raakvlakken tussen Joden en moslims.

Het boek is verschenen op 30 januari 2023 en is verkrijgbaar bij de meeste (online) boekhandels.
De prijs is € 27,00

Joachim Yeshaya doceert in Leuven en Antwerpen vakken over Hebreeuwse literatuur, het jodendom en joods-islamitische relaties. Hij studeerde in Gent en Londen, behaalde zijn doctoraat in Groningen en werkte eerder in Bochum, Frankfurt en Gent.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.