Seret International Film Festival

Onze tips

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Vorige week berichtten we al over Sublet, de openingsfilm van het Seret International Film Festival, waar uitsluitend films en televisieseries uit Israël worden vertoond. Er is duidelijk genoeg animo voor Israëlische audiovisuele producties in ons land, want Seret viert tussen 25 en 31 oktober alweer zijn zevende editie, met vertoningen in Amstelveen, Amsterdam en Maastricht. Er is ook een mogelijkheid om het festival online bij te wonen.

Dit jaar zijn er vijftien films geselecteerd. Variërend van comedy tot drama en documentaires. Hieronder geven wij enkele tips.


Asia
Asia heeft altijd moeite gehad met het moederschap. Het feit dat ze op heel jonge leeftijd zwanger werd van dochter Vika (gespeeld door Shira Haas, bekend van Shtisel en Unorthodox) heeft impact op hun relatie. Hoewel ze samenwonen, hebben ze bijna geen contact met elkaar. Asia focust zich op haar werk als verpleegster, terwijl tiener Vika rondhangt in het skatepark met haar vrienden. Wanneer Vika's gezondheid ineens in gevaar komt, verandert hun relatie en moet Asia de zorgzame moeder zijn waar Vika behoefte aan heeft.

Tel Aviv on Fire
De charmante dertigjarige Palestijn Salam werkt als scenarioschrijver bij de populaire Palestijnse soapserie Tel Aviv on Fire, die wordt geproduceerd in Ramallah. Elke dag moet Salam door een checkpoint om bij zijn werk in de studio te komen. Daar ontmoet hij Assi, de commandant, wiens vrouw groot fan is van de show. Om indruk op haar te maken dwingt Assi af dat hij zelf wordt betrokken bij het schrijven van de show. Voor Salam werkt dit in eerste instantie gunstig, want er ontstaat een soort collegiale vriendschap met de commandant. Maar Assi’s ideeën beginnen al snel te botsen met die van de subsidieverstrekkers van de soapserie. Een geslaagde comedy over een van de meest complexe conflicten ter wereld.

Menachem Begin, Peace and War
Deze krachtige documentaire werd geproduceerd ter herdenking van de veertigste verjaardag van het vredesverdrag tussen Israël en Egypte en geeft een verrassend en onbekend portret van de zesde premier van Israël. De film toont een veelzijdig beeld van een man die vasthield aan een onwrikbare ideologie vol conflicten, evenals het culturele mozaïek en de gespleten samenleving die hij wilde leiden. Menachem Begin, Peace and War combineert zeldzame archiefbeelden die voor het eerst worden getoond met actuele interviews die zijn gehouden met sleutelfiguren uit de tijd toen Begin premier was.

Type:
film
Wie:
Seret International Film Festival
Waar:
Amsterdam, Amstelveen en Den Haag
Wanneer:
Kijk voor de exacte data, locaties en tijden op de website
Tijd:
Kijk voor de exacte data, locaties en tijden op de website

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.