Expositie: Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos

Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944

Gepubliceerd op: 23 maart 2023

In de hal van Stadsarchief Amsterdam is vanaf 24 maart de expositie Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos. Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944 te zien.

Het Amsterdamse Bos is in de jaren dertig aangelegd als werklozenproject. Veel minder bekend is dat er in het bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor Joodse mannen, die daar verplicht te werk werden gesteld.

In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst dertien werkkampen speciaal voor Joodse mannen. Daarvan lagen er vier in het Amsterdamse Bos. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken deze werkkampen een voorportaal voor deportatie naar de vernietigingskampen in het door nazi-Duitsland bezette Polen: Auschwitz en Sobibor.

Schaduwzijde van het bos
De tentoonstelling in het Stadsarchief belicht deze weinig bekende schaduwzijde van de geschiedenis van het Amsterdamse Bos, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, objecten, documenten en film.

De tentoonstelling is te zien van 24 maart t/m 4 juni 2023 in de hal van Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 te Amsterdam.
De toegang is gratis en vooraf reserveren is niet nodig.

Beeld: Uitzicht op de kleine vijver vanaf de heuvel in het Amsterdamse Bos. Foto: Shirley de Jong - Eigen werk (via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.