Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met interessante berichten uit binnen- en buitenland

Gepubliceerd op: 18 augustus 2022

Hoe zag de de ark van Noach eruit? Joodse en christelijke geestelijken, geleerden en academici en ook anderen met te veel tijd om handen, breken er al vele honderden jaren het hoofd over.
De precisie van de getallen in Beresjiet 6 maken de vraag alleen maar uitdagender.

Er is sprake van 'goferhout' - het woord komt in de Tora maar één keer voor en niemand weet wat voor hout dat zou kunnen zijn. Er moeten kamers in worden gebouwd en de ark moet van binnen en van buiten met pek worden bestreken. De maten worden exact aangegeven: 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog (1 el is ongeveer 70 cm). De ark moet drie verdiepingen bevatten en er moeten een raam en een deur in worden aangebracht.

De aanwijzingen lijken eenvoudig maar niemand die heeft getracht een ark te bouwen volgens de getallen in Beresjiet is erin geslaagd iets anders te construeren dan een bizar lange, smalle doos, een lelijke geplette piramide met uitgedijde zijkanten of andere totaal mislukte bouwsels.
Maar na duizenden jaren puzzelen is nu eindelijk alles duidelijk, schrijft Tablet Magazine in Mystery of Noah’s Ark Solved!

Op 14 augustus overleed Tzvika PIck. Pick was een belangrijke steunpilaar onder de Israëlische muziekindustrie die internationale aandacht kreeg toen zijn lied 'Diva' in 1998 het Eurovisie Songfestival won. Toen het nieuws van zijn dood bekend werd, onderbraken Israëlische radiostations de reguliere programmering om zijn muziek uit te zenden.

Pick, in Israëlische popkringen bekend als "de Maestro", was een zanger, componist en songwriter die tientallen aanstekelijke popsongs scheef die niet alleen bovenaan de hitparade terechtkwamen maar zelfs een soort nationale soundtrack werden.
Zvika Pick, in 1951 in Wroclaw geboren als Henryk Zvi Pick, begon zijn carrière op het podium met een rol in de musical Hair. Een aantal van Picks eigen songs werd begin jaren 2000 samengevoegd tot een musical.

Een van zijn bekendste nummers is 'Diva', geschreven voor het Eurovisie Songfestival van 1998 en gezongen door zangeres Dana International. Het liedje won en wordt nog altijd gezien als een van de beste inzendingen aller tijden van de liedjeswedstrijd. Dana International noemt Pick "een icoon van de Israëlische cultuur, een wegbereider, een begaafd componist. Hij is de koning van de Israëlische pop."

Een uitgebreide biografie van Pick is te lezen op ABC News van 14 augustus.

Famous Israeli singer and songwriter Zvika Pick dies at age 72

Het begon allemaal met recente reclamecampagnes van de legendarische Joodse kledingontwerper Ralph Lauren in een schuur uit 1873 in de Catskills. De pittoreske schuur, een van een tiental gebouwen dat een grondige opknapbeurt kreeg van een stel vastgoedontwikkelaars uit Brooklyn, is inmiddels al vaker gebruikt voor commerciële doeleinden.

Overal in de Catskils, een bergachtig gebied in het zuidoosten van de staat New York, is sprake van een heropleving. Een nieuwe generatie Joden - van niet-gelovigen tot ultraorthodoxen - komt als toeristen, weekendhuiskopers en mensen die de bergen verkiezen boven de stad als plek om permanent te wonen.
Tussen 1920 en 1960 was de Borscht Belt, zoals de regio ook wel werd genoemd, een geliefde vakantiebestemming voor welvarende Joden die de hete zomermaanden niet in New York wilden doorbrengen, maar het eens zo bruisende gebied, waar talrijke hotels, bungalows, tennisbanen en zwembaden te vinden waren, raakte in verval toen New Yorkers hun vakanties steeds vaker buiten de VS gingen doorbrengen.

Lees meer in Young Jews Are Bringing the Catskills Back to Life in Hadassah Magazine.

Wat doen Johnny Depp, Amedeo Modigliani en Al Pacino bij elkaar op één foto? De eerste regisseert de biopic over de tweede en de derde is coproducent. Modlgliani is gebaseerd op een voor het witte doek bewerkt toneelstuk van Dennis McIntyre, en gaat over twee dagen in Parijs die in 1916 een keerpunt vormden in Modigliani's carrière. Lees meer in *Times of Israel*: Johnny Depp to direct film about Jewish Italian painter Modigliani.

Goed nieuws op komst voor iedereen die de berg wegwerpluiers verfoeit maar de stap terug naar stoffen luiers en veiligheidsspelden niet wil maken: dankzij Alon Cohen, oprichter van de startup PIKA en jonge vader, is een oplossing nabij! Hij bedacht een wasmachientje dat samen met speciale wasmiddelpads volle luiers volledig schoon wast en ontsmet. Lees meer op No Camels: Goodbye Disposables: It's a New Ear for Cloth Diapers.

In februari 2022 viel Art Spiegelmans getekende boek Maus in ongenade bij de het Keller School District in Fort Worth, Texas, nu zijn daar ruim 35 boeken bijgekomen, waaronder de stripversie van Het dagboek van Anne Frank én alle versies (!) van de Bijbel ... De titels zijn in het afgelopen schooljaar door ouders aangemerkt als 'omstreden'. Lees het hele verhaal in The Jewish ChronicleTexas school district withdraws Anne Frank's diary from classrooms after parental complaints.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.