Kort nieuws van overal
Je wekelijkse knipseldienst met interessante berichten uit binnen- en buitenland
Gepubliceerd op: 18 augustus 2022
Er is sprake van 'goferhout' - het woord komt in de Tora maar één keer voor en niemand weet wat voor hout dat zou kunnen zijn. Er moeten kamers in worden gebouwd en de ark moet van binnen en van buiten met pek worden bestreken. De maten worden exact aangegeven: 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog (1 el is ongeveer 70 cm). De ark moet drie verdiepingen bevatten en er moeten een raam en een deur in worden aangebracht.
De aanwijzingen lijken eenvoudig maar niemand die heeft getracht een ark te bouwen volgens de getallen in Beresjiet is erin geslaagd iets anders te construeren dan een bizar lange, smalle doos, een lelijke geplette piramide met uitgedijde zijkanten of andere totaal mislukte bouwsels.
Maar na duizenden jaren puzzelen is nu eindelijk alles duidelijk, schrijft Tablet Magazine in Mystery of Noah’s Ark Solved!
Pick, in Israëlische popkringen bekend als "de Maestro", was een zanger, componist en songwriter die tientallen aanstekelijke popsongs scheef die niet alleen bovenaan de hitparade terechtkwamen maar zelfs een soort nationale soundtrack werden.
Zvika Pick, in 1951 in Wroclaw geboren als Henryk Zvi Pick, begon zijn carrière op het podium met een rol in de musical Hair. Een aantal van Picks eigen songs werd begin jaren 2000 samengevoegd tot een musical.
Een van zijn bekendste nummers is 'Diva', geschreven voor het Eurovisie Songfestival van 1998 en gezongen door zangeres Dana International. Het liedje won en wordt nog altijd gezien als een van de beste inzendingen aller tijden van de liedjeswedstrijd. Dana International noemt Pick "een icoon van de Israëlische cultuur, een wegbereider, een begaafd componist. Hij is de koning van de Israëlische pop."
Een uitgebreide biografie van Pick is te lezen op ABC News van 14 augustus.
Overal in de Catskils, een bergachtig gebied in het zuidoosten van de staat New York, is sprake van een heropleving. Een nieuwe generatie Joden - van niet-gelovigen tot ultraorthodoxen - komt als toeristen, weekendhuiskopers en mensen die de bergen verkiezen boven de stad als plek om permanent te wonen.
Tussen 1920 en 1960 was de Borscht Belt, zoals de regio ook wel werd genoemd, een geliefde vakantiebestemming voor welvarende Joden die de hete zomermaanden niet in New York wilden doorbrengen, maar het eens zo bruisende gebied, waar talrijke hotels, bungalows, tennisbanen en zwembaden te vinden waren, raakte in verval toen New Yorkers hun vakanties steeds vaker buiten de VS gingen doorbrengen.
Lees meer in Young Jews Are Bringing the Catskills Back to Life in Hadassah Magazine.