25 oktober 2022: Sonja Barend, de koningin van de talkshow, nu zelf op de praatstoel!

Een gesprek tussen Sonja Barend en Ronit Palache: de officiële opening van het cursusseizoen van Crescas

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

Sonja Barend is 82, haar gespreksparter in de ontmoeting Een leven vol inspiratie op 25 oktober is Ronit Palache, die het levenslicht zag in 1984. Beiden zijn journalist en schrijver en mateloos geïnteresseerd in wat de mens beweegt.

Sonja Barend gebruikte als host van vele talkshows die nieuwsgierigheid als vinger aan de pols van de actualiteit, en dat leverde vele memorabele gesprekken op. Haar praatprogramma's waren niet te missen voor wie wilde weten hoe het zat. Over Sonja zelf kwamen we niet zoveel te weten; pas toen ze officieel met pensioen was en al enkele jaren uit beeld, gaf ze haar publiek een inkijk in haar eigen leven in de boeken Je ziet mij nooit meer terug (2017) en De appel in het paradijs (2020). Het eerste boek is een zeer persoonlijk verhaal, waarin ze vertelt over het verlies van haar Joodse vader David Barend die in 1942 werd gedeporteerd en niet terugkwam, een trauma dat haar leven heeft getekend.
In De appel in het paradijs formuleert ze haar gedachtes in een periode waarin de wereld tot stilstand leek gekomen. "Kwesties en problemen lijken regelmatig op een variant van die van jaren geleden. Ze zijn niet nieuw maar anders. Vaak ben ik verbaasd dat ze niet sneller worden opgelost door mensen met ervaring, die net als wij, vrijwel alles al eerder hebben meegemaakt en kunnen putten uit de kennis die ze toen hebben opgedaan."

Aan gespreksstof geen gebrek, zoveel is duidelijk.

Voor Crescas is deze ontmoeting tussen twee generaties betrokken vrouwen de officiële opening van het cursusseizoen. Mis het niet: het aantal plaatsen is beperkt!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.