Always Remember Your Name

A True Story of Family and Survival in Auschwitz

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Always Remember Your Name
A True Story of Family and Survival in Auschwitz

Andra Bucci, Tatiana Bucci

New York: Astra Publishing House, 2022
Aantal blz.: 190
ISBN: 9781662600715

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Ann Goldstein
Oorsponkelijke titel: Noi, bambine ad Auschwitz. La nostra storia di sopravvissute alla Shoah

Op 28 maart 1944 werden de zesjarige Tati en haar vierjarige zusje Andra uit hun slaap gewekt en gearresteerd. Samen met hun moeder Mira, hun tante en neef Sergio, werden ze gedeporteerd naar Auschwitz. Meer dan 230.000 kinderen werden naar het kamp gedeporteerd, waar Josef Mengele, de Engel des Doods, dodelijke experimenten op hen uitvoerde. Slechts enkele tientallen kinderen overleefden, onder wie Tati en Andra. Tati, Andra en Sergio werden bij aankomst van hun moeders gescheiden. Maar Mira was vastbesloten haar meisjes in de gaten te houden. Na getatoeëerd te zijn met hun gevangenennummers, liet ze hen haar nummer uit het hoofd leren en zei tegen hen dat ze altijd hun naam moesten onthouden. Door deze belofte aan hun moeder te houden, konden de zusjes worden herenigd met hun ouders na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Een onvergetelijk verhaal over de kracht van zusterschap in de meest extreme omstandigheden, en over hoe de liefde van een moeder de meest onmogelijke kansen kan overwinnen; de memoires van de zussen Bucci zijn een tijdige herinnering aan het feit dat het scheiden van gezinnen een onvergeeflijk kwaad is.

De Amerikaanse literatuurcriticus Ruth Franklin schreef de inleiding.

Andra (1939) en Tatiana Bucci (1937) werden geboren in de Italiaanse havenstad Fiume, als dochters van een katholieke vader en een Joodse moeder. De meisjes werden samen met hun moeder Mira, grootmoeder, tante en neef Sergio naar Auschwitz gedeporteerd. Na de bevrijding van het kamp in 1945 werden ze eerst naar Tsjechoslowakije gestuurd en later naar Groot-Brittannië, waar hun ouders hen uiteindelijk op het spoor kwamen. In 1946 werden zij met hun ouders herenigd. Andra en Tati behoren tot de jongste kinderen die Auschwitz overleefden en herinneringen hebben aan wat ze hebben meegemaakt.
Tatiana en Andra zijn ruim twintig keer terug geweest in Auschwitz, meestal samen met groepen scholieren. In heel Italië geven de vrouwen tot op de dag van vandaag lezingen over hun ervaringen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.