Middeleeuwse synagoge ontdekt in Sevilla

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Spaanse archeologen hebben in de stad Utrera in de provincie Sevilla de resten ontdekt van een middeleeuwse synagoge.

De synagoge is gebouwd in de veertiende eeuw en geldt nu als het oudste huis van samenkomst op het Iberisch schiereiland. Tijdens een persconferentie noemden de archeologen de vondst uniek. In Spanje zijn slechts enkele middeleeuwse synagogen overgebleven. De bekendste staan in Toledo en Cordoba.

Die minimale herinneringen aan het bloeiende Joodse leven in Spanje zijn het gevolg van een bevel uit 1492 van Ferdinand en Isabella, de koning en koningin van Castilië. De Joodse bevolking werd voor de keus gesteld zich te bekeren tot het christendom of Spanje binnen drie maanden te verlaten.

In de zestiende eeuw is de synagoge van Utrera omgebouwd tot een katholieke kerk, zegt de Spaanse archeoloog Miguel Ángel de Dios. Daarbij hebben de bouwers alles wat Joods was in het complex vernietigd. Door de eeuwen heen had het gebouw verschillende functies. Het deed dienst als ziekenhuis, kindertehuis, en recenter was er een restaurant in gevestigd en zelfs een café.

Historische aanwijzingen

De locatie leek dus een onwaarschijnlijke plek voor onderzoek. Maar historici waren er al langer van overtuigd dat de ruïnes een belangrijk geheim verborgen. De Spaanse priester en historicus Rodrigo Caro schreef al in 1604 over het bestaan van de synagoge in de stad.

Door de vele verbouwingen is het complex lang niet meer compleet. Toch is de synagoge goed bewaard gebleven, zegt het onderzoeksteam. De archeologen hebben inmiddels vastgesteld waar de gebedsruimte ligt. Bij nieuwe opgravingen hopen ze het mikwe, het rituele bad, te vinden. Volgens hen is het ook mogelijk de originele indeling van de middeleeuwse synagoge te reconstrueren.

Beeld: Gemeentebestuur van Utrera

Hieronder zie je een video van persbureau AP over de vondst. De voertaal is Spaans, maar in de begeleidende tekst op YouTube staat de Engelse vertaling.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.