The Takeaway Men

A novel

Gepubliceerd op: 15 april 2021

The Takeaway Men
A novel

Meryl Ain

Tempe, AZ: SparkPress , 2020
Aantal blz.: 264
ISBN: 9781684630479

Ook als e-book verkrijgbaar

Het Poolse echtpaar Aron en Dyta Lubinski overleven de naziterreur en komen in 1945 terecht in Warteplatz, een voormalig zomerkamp van de nationaalsocialistische jeugdbeweging buiten München dat is ingericht voor ontheemden. Daar brengt Dyta in 1947 de tweeling Johanna en Bronka ter wereld.
Vier jaar later reist het gezin naar Amerika, waar zij onderdak vinden bij familie van Aron in Bellerose, Queens (NY).
De Lubinski’s beginnen aan een nieuw leven, waarin ze gewoon Joods kunnen zijn, maar de schimmen en trauma’s uit het verleden laten hen niet los. Aron en Dyta doen er alles aan om de meisjes daar niet mee te belasten. Het is een pijnlijke paradox: een veilig en welvarend bestaan in New York in de slagschaduw van de Sjoa. Ondertussen worden Johanna en Bronka steeds nieuwsgieriger naar wat hun ouders zo krampachtig voor hen verborgen proberen te houden.
Als de gezellige buurman Jakob Zilberman ontdekt dat een vroegere kampbewaker uit Auschwitz incognito in hun buurt woont, komen de verdrongen herinneringen zo heftig opzetten dat Aron en Dyta er niet aan ontkomen hun verhalen te vertellen.

"Van een afstandje zagen we de open vrachtwagen met kinderen. Marta stond naast me met haar tweeling, meisjes van vijf. De Gestapo was op zoek naar meer kinderen. De meisjes krijsten naar Marta, 'Mama mama, de weghaalmannen komen eraan, ze komen ons halen!' En ze grepen mijn nichtjes en zetten ze in de laadbak. De vrachtwagen, volgeladen met kinderen, reed weg, en we hebben ze niet meer teruggezien.”

De Amerikaanse schrijfster Meryl Ain was in 2014 co-auteur van het prijswinnende The Living Memories Project – Legacies That Last en schreef twee jaar later My Living Memories Project Journal: A Workbook to Help Adults Transform Their Grief into Positive Action and Living Legacies.
Haar debuutroman The Takeaway Men werd, twee weken na verschijnen, bekroond met de American Book Award for Historical Fiction 2020.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.