The Only Way

Hoe de Joden in Denemarken werden gered

Gepubliceerd op: 18 februari 2021

In 1940 werd Denemarken bezet door het Duitse leger. De Deense regering beloofde zich niet te verzetten, mits de Deense Joden vrij en veilig zouden blijven. De nazi's gingen akkoord, maar in oktober 1943 bleek de afspraak waardeloos, want de SS wil in oktober van dat jaar achtduizend Deense Joden naar de concentratiekampen deporteren. De meesten van hen duiken dan met hulp van het Deense verzet onder. Zodra het kan, zullen ze naar het neutrale Zweden worden gebracht.

De Engelstalige co-productie over deze historische gebeurtenis concentreert zich op de belevenissen van vioolbouwer Leo Stein, zijn vrouw Ruth en hun dochter Lillian (gespeeld door Jane Seymour).

De film van de Deense regisseur Bent Christensen is knap gemaakte 'faction', gespeeld door prima acteurs en voorzien van passende muziek van de Amerikaanse componist Carl Davis (1936).

The Only Way (1970)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.