Zomerleeskring Hebreeuws

vrijdag 3 juli 20

Deze zomer kun je bij Crescas kiezen uit allerlei leuke en leerzame educatieve projecten. Een daarvan is de Zomerleeskring Hebreeuws: vijf Zoombijeenkomsten waarin je onder begeleiding van Hannah Neudecker Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda (Het levensverhaal van Eliëzer ben Jehoeda) van de Israëlische schrijfster Tami Shem-Tov (1969) in de oorspronkelijke taal gaat lezen.
Tami schreef dit zestien bladzijden tellende boekje speciaal voor jongere lezers in Israël in 2010.

Eliëzer ben-Jehoeda (1858-1922) was een man met een missie. Hij wilde de Joden in Palestina voor hun dagelijkse leven een nieuwe moedertaal en bieden die paste bij de moderne tijd. Dat was nog niet zo eenvoudig: zijn tijdgenoten kenden het Hebreeuws alleen als de taal van Tanach en Tora. Hij slaagde erin de verouderde en verstarde taal van de heilige boeken nieuw leven in te blazen. Hij ondervond tegenstand, maar hij was kennelijk zó overtuigd van zijn gelijk dat het Ivriet, het moderne Hebreeuws, nu de voertaal is in Israël. Niet voor niets dus dat Eliëzer ben-Jehoeda als 'de vader van het moderne Hebreeuws' de geschiedenis is ingegaan.

Voor Ha-sipoer sjel Eliezer ben Jehoeda maakte Marcella Levie een Nederlandse vertaling, en om het lezen nog makkelijker te maken is de tekst voorzien van nekoedot (klinkerpuntjes).

De Zomerleeskring Hebreeuws vindt plaats op de woensdagen 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus en 2 september. De bijeenkomsten beginnen om 11.00 uur en duren tot 13.00 uur. We maken gebruik van het digitale ontmoetingsplatform Zoom.

[cursus]8072 [/cursus]

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.