Boekennieuws

Aandacht voor Over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 23 juni 2022

Lezende vrouw (2016), van Max Weber (1881-1961)

Max Weber werd geboren in Bialystok, Rusland (nu Polen), als zoon van een arme Joodse kleermaker. Hij emigreerde met zijn gezin in 1891 naar de Verenigde Staten en vestigde zich in Williamsburg, Brooklyn. In 1905 vertrok hij naar Parijs, waar hij zijn talent als kunstenaar ontwikkelde. Na zijn terugkeer in New York in 1909 werd Weber opgenomen in de net gevormde kring van Amerikaanse modernisten rond Alfred Stieglitz, waar zijn ervaringen met de Parijse avant-garde gretig gehoor vonden. Kubisme was de stijl van zijn eerste werken, later ging hij meer expressionistisch werken. In de jaren 1930 schilderde hij vooral onderwerpen uit het Oude Testament en scènes uit het Joodse leven die teruggrepen op jeugd in Bialystok.

De drie zussen van Auschwitz
Hun belofte hield hen samen

Heather Morris

Woerden: Harper-Collins Holland, 2022
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789402708912

Ook als e-book verkrijgbaar
Oorsponkelijke titel: Three Sisters.

Toen ze klein waren, beloofden de Joodse zusjes Cibi, Magda en Livi hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livi op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder. Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz-Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen te ontsnappen.


Bekijk hieronder de mooie korte film over dit ongelooflijke, waargebeurde verhaal achter Three Sisters.

De Nieuw-Zeelandse scenarioschrijver Heather Morris (1951) maakte naam met de bestsellers The Tattooist of Auschwitz (2018) en Cilka's Journey (2019). De boeken werden naar het Nederlands vertaald als De tatoeëerder van Auschwitz (2021) en Cilka's keuze (2019).


The Story of Three Sisters

Een schaamteloos goed kookboek

Joshua Weissman

Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2022
Aantal blz.: 264
ISBN: 9789021031736
Vertaald door: Marthe Philipse en Cunera Philipse
Oorsponkelijke titel: An Unapologetic Cookbook

In Een schaamteloos goed kookboek laat Joshua Weissman je zien dat de basics die je nodig hebt om écht goede gerechten te maken, helemaal niet zo moeilijk te leren zijn. Het is het perfecte kookboek voor iedereen die from scratch wil leren koken: immers, vijftig tot tachtig procent van alles wat in je mond belandt, is gemaakt door anderen. Weissman vindt dat als je de basics zelf maakt, je eindelijk weet je hoe jouw favoriete gerecht écht hoort te smaken.
Het is zijn missie om jou the skills te leren die je nodig hebt om "een f*ing delicious" maaltijd te bereiden.
Een schaamteloos goed kookboek bevat honderd klassiekers als pasta carbonara, eggs benedict, patatas bravas en de perfecte hamburger. Geen culi-food voor snobs, goed eten, zonder poespas, maar vakkundig bereid. 

Joshua Weissman (1996), is een Amerikaanse chef, schrijver van kookboeken, food blogger (en Joods). Hij woont in Austin, Texas. Hij heeft zijn eigen YouTube-kanaal dat zijn naam draagt.

Het grachtenhuis
Zij doet alles om haar vriendin te redden

Rachel van Charante

Haarlem: Uitgeverij Xander, 2022
Aantal blz.: 236
ISBN: 9789401617093

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

Het grachtenhuis begint in Lochem, 1942. Heleen woont tijdelijk bij haar ouders op de boerderij, nadat haar man is omgekomen aan het front. Ze kan echter niet wachten om terug te keren naar Amsterdam, waar ze haar leven had opgebouwd. Als ze de kans krijgt om als secretaresse voor een belangrijk advocatenkantoor in de hoofdstad te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan. Maar algauw komt ze erachter dat haar baas in dienst is van het Duitse Rijk, en Heleen begint te twijfelen. Wil ze wel voor zo iemand werken? Tegelijkertijd beseft ze dat ze ook invloed kan hebben – en misschien zelfs haar beste vriendin kan helpen, die Joods is. Er breekt een levensgevaarlijke periode aan. Terwijl ze niemand meer écht kan vertrouwen, moet Heleen cruciale keuzes maken om de mensen van wie ze houdt te kunnen redden.

Rachel van Charante (1985) groeide op in Twente en woont en werkt in Lochem. Na jaren te hebben gewerkt in de makelaardij besloot ze haar droom waar te maken: een roman schrijven. Geïnspireerd door een prachtig groot landhuis in haar woonplaats Lochem schreef ze haar debuut Het schuilhuis, waarvoor ze uitgebreid research deed naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog in de Achterhoek. Het grachtenhuis is haar tweede roman.

David Serphos, voormalig directeur van de Joodse Gemeente Amsterdam en van de Collectieve Israël Actie en sinds enige tijd Jonet-columnist, is grootvader geworden. Hij klom in de pen zodra hij hoorde dat er een kleinkind aankwam, zijn eerste. Met opa op Curaçao is op rijm geschreven en vertelt over het eiland waar Serphos zelf jarenlang heeft gewoond en nu weer regelmatig langere tijd verblijft. Lees meer over dit zoete kinderboekje op Jonet: David Serphos schrijft kinderboekje ‘Met opa op Curaçao’.

Het boekje werd in eigen beheer uitgegeven en is bij de schrijver te koop (€10,- + porto). Stuur een mailtje naar davidserphos@gmail.com en je ontvangt het per post!

De tekeningen werden gemaakt door de Colombiaans-Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice Angela Pelaez Vargas-Van Buuren.


Gedichten van Nachoem Wijnberg zijn in het Engels vertaald. Officieel verschijnt het boek, dat wordt uitgegeven in de serie NYRB Poets (ISBN: 9781681376523) op 20 september.
Wijnberg schrijft op zijn Facebookpagina dat de uitgever op zoek is naar mensen die recensies zouden kunnen schrijven over deze prachtige bundel ("212 pagina's gedichten uit de twintig dichtbundels die ik heb geschreven en gepubliceerd in NL", vertaald door David Colmer). "Who should we send reviewers-copies?"
Wijnberg: "Ik ken niet echt veel van zulke mensen, maar als sommige van mijn Facebook-vrienden ze wel kennen, laat me dan aub namen & adressen weten?"

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.