Wandeling en lezing Diamantgracht

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

Eeuwenlang was Amsterdam de belangrijkste diamantstad ter wereld. Cultuurhistoricus Daniël Metz neemt je mee tijdens een wandeling door dit bijzondere stukje Amsterdam. 's Middags geeft hij een lezing in Beth Shalom.

Vrijwel alle stenen werden in de hoofdstad geslepen en verhandeld. In de negentiende eeuw groeide het vak van diamantslijper en -handelaar sterk. Op het hoogtepunt telde Amsterdam tachtig fabrieken en meer dan tienduizend vaklieden. De diamanthandel was grotendeels in handen van Joodse ondernemers en ook het personeel had meestal een Joodse achtergrond.

Het hart van de diamantindustrie lag langs de Nieuwe Achtergracht. De stormachtige ontwikkeling van de huisnijverheid in het begin tot grootschalige fabrieken is nog steeds in het straatbeeld terug te zien. Ook de handel en het vakbondswezen hebben zichtbare sporen nagelaten. Van het Joodse leven, dat nauw met het diamantvak was verbonden, is eveneens veel terug te vinden.

Wandeling
Op 7 mei organiseert Crescas samen met cultuurhistoricus Daniël Metz een wandeling door deze buurt die bol staat van de geschiedenis. De wandeling is gebaseerd op het boek Diamantgracht. Het Joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie van Metz. Daarin geeft hij tal nieuwe inzichten in het diamantvak en het Joodse leven in Amsterdam tijdens en na de industrialisatie.

Samen met Daniël wandel je langs een aantal diamantslijperijen en -zagerijen (waaronder de oudste diamantfabriek van de stad). De excursie voert ook langs andere plekken en gebouwen die onlosmakelijk verbonden zijn met de diamantindustrie.

Er is nog plek voor deelnemers. (https://www.crescas.nl/cursussen/q9z/Diamantgracht/) Aanmelden kan via onze website.

Lezing Diamantgracht bij Cohen & Co
Diezelfde middag geeft Daniël Metz een lezing over 'de Diamantgracht', georganiseerd door Cohen & Co. Daarin gaat hij dieper in op de bijzondere rol van Joodse vakmensen bij de opkomst, bloei en teloorgang van Amsterdam als diamantstad.

De lezing vindt plaats in de zaal van LEV in Beth Shalom, Kastelenstraat 80 te Amsterdam.
De aanvang is 15.00 uur, het evenement eindigt om 17.00 uur. De kosten voor deze lezing zijn € 10,—. Opgeven vooraf is in verband met de beperkte ruimte verplicht. Dit kan via e-mail: [email protected] of [email protected]

Cohen & Co. is een netwerk van niet-georganiseerde Joden van diverse pluimage. Van orthodox tot atheïstisch tonen zij vanuit hun Joodse achtergrond hun betrokkenheid bij de hen omringende samenleving.

Beeld: Diamantbeurs, Capital C Amsterdam - Foto Copyright: JW Kaldenbach)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.