De Joodse bijdrage

300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld hebben veranderd

Gepubliceerd op: 29 september 2022

De Joodse bijdrage
300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld hebben veranderd

André Agsteribbe

Soesterberg: Aspekt, 2022
Aantal blz.: 234
ISBN: 9789464628500

Sinds het eind van de negentiende eeuw stonden Joden aan de wieg van 300 ontdekkingen, uitvindingen en initiatieven die de wereld definitief veranderden: Marx, Freud, Einstein zijn bekend, maar wie zijn de mensen achter de pacemaker, de pil, de spijkerbroek, Sesamstraat, Amnesty International, chemotherapie, WhatsApp, Google, Facebook, Tripadvisor, Netflix, bluetooth, Shell, het feminisme, Greenpeace, de buienradar, de benzinepomp, enzovoort, enzovoort?

Hoe is het mogelijk dat een volk van 15 miljoen mensen (0,2 procent van de wereldbevolking) 22 procent van de Nobelprijzen in de wacht heeft gesleept? Van de Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek zelfs 26 procent.

André Agsteribbe (1949) is socioloog en was bestuurssecretaris bij Joods Maatschappelijk Werk. In die functie schreef hij meer dan dertig jaar over de tragische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. In 2011 verscheen van zijn hand Aan het werk, de opmerkelijke Joodse bijdrage aan naoorlogs Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.