BoyzGirlz: Cowboys

Creatures of Dance, aflevering 4

Gepubliceerd op: 4 november 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Eerder berichtten we al over Creatures of Dance, een podcastserie over (moderne) dans in Israël, gehost door Yali Nativ en Iris Lana. Elke aflevering biedt een uitgebreid perspectief op Israëlische choreografieën door middel van gesprekken met choreografen, dansers, kunstenaars en wetenschappers. Aflevering 4 is net gelanceerd onder de titel BoyzGirlz: Cowboys. De episode zoomt in op het concept mannelijkheid in het werk van Niv Sheinfeld & Oren Laor, Yossi Berg & Oded Graf, Roy Assaf, Gilad Jerusalmy en Adi Boutrous.

Niv Sheinfeld en Oren Laor vormen sinds 2004 een duo en hebben inmiddels een vaste plaats veroverd binnen de voorhoede van het Israëlische dansveld. Sheinfelds achtergrond in dans en Laors achtergrond in theater zorgen voor een fascinerende mix van genres, waarbij dans wordt gecombineerd met performance art en fysiek toneel.

Yossi Berg en Oded Graf werken samen sinds 2005. Ze staan bekend om hun fysieke choreografieën, die soms provocerend zijn en dan weer aangrijpend of geestig. Geïnspireerd door de sociale en politieke realiteit van het hedendaagse leven zoeken de choreografen op het podium naar alternatieven. Zo zetten ze het publiek aan tot  diepere reflectie, puttend uit de hoop die schoonheid biedt.

Roy Assaf werkt sinds 2010 als freelance choreograaf. Voor zijn werk ontving Assaf verschillende prijzen. Hij werkte onder meer voor Théâtre National de Chaillot, Jacob’s Pillow, The Royal Swedish Ballet en de Batsheva Dance Company. Dit seizoen werkt Assaf aan zijn eerste voorstelling voor het Nederlands Dans Theater.

Gilad Jerusalmy is een danser en choreograaf uit Tel Aviv die momenteel werkt voor de Emanuel Gat Dance Company. Daarnaast maakt Jerusalmy eigen werk voor verschillende academies en gezelschappen in Israël. Hij zet zich erg in voor rechten van LGBTQ-jongeren in Israël.

Adi Boutrous maakte al langere tijd naam als danser en choreograaf in Israël voordat hij zijn werk ook op internationale podia presenteerde. Hij trad onder meer op in Théâtre de la Ville - Parijs, op de Lyon Biennale de la Danse, het Belgrado Dance Festival en het Julidans Festival in Amsterdam. Ook ontving hij de eerste prijs op het Shades of Dance Festival 2013 voor zijn debuutchoreografie What Really Makes Me Mad.

Type:
dans
Wie:
Creatures of Dance, aflevering 4
Waar:
online
Wanneer:
dagelijks
Tijd:
on demand

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.