Wat vieren we met Poeriem?

Gepubliceerd op: 2 maart 2023

Op maandagavond 6 maart begint Poeriem. Een belangrijke feestdag waarin het boek Esther centraal staat.

Het boek Esther verhaalt hoe koningin Esther het Joodse volk redde. Het volk leefde in de vijfde eeuw voor de gangbare jaartelling in ballingschap in het Perzische Rijk dat werd geleid door koning Achasjveros. Hij was getrouwd met de Joodse Esther en kroonde haar tot zijn koningin.

Het rommelde aan het hof. Haar oom Mordechai had in de paleisgangen gehoord dat Haman, die een hoge functie bekleedde aan het hof, genoeg had van de aanwezigheid van de Joden in het rijk. Hij maakte een wet om het Joodse volk uit te roeien. Het lot zou bepalen op welke dag.

Mordechai maakte zich grote zorgen en vertelde Esther van de plannen. Vervolgens waarschuwde Esther de koning. Die was dol op zijn Joodse echtgenote. Dus toen hij hoorde wat Haman had bekokstoofd, werd hij woedend en verijdelde de plannen van de eerste minister. Haman, zijn zonen en zijn vertrouwelingen kwamen akelig aan hun einde.

Het Poeriemfeest

Poeriem is vernoemd naar het lot dat de uitroeiing zou bepalen. Poer betekent namelijk ‘lot’. Daarom is het Poeriemfeest in Nederland ook wel bekend onder de naam Lotenfeest.

Poeriem is een groot, vrolijk feest met veel eten en drinken. Het boek Esther wordt voorgelezen en iedere keer als de naam Haman valt, maken de toehoorders lawaai met een ratel. Iedereen mag verkleed komen; vooral kinderen dragen de mooiste kostuums. Het is gebruikelijk lekkernijen te geven aan familie en vrienden. De traditionele Hamansoren (kiesjeliesj) horen daar zeker bij. Dat zijn droge, driehoekige koekjes met een zoete vulling, zoals jam. Ook is het genot van (veel) drank geoorloofd. Daarnaast is Poeriem ook een moment om aan anderen te denken, bijvoorbeeld door geld te doneren aan de armen of aan een goed doel.

Dus als maandag de Joodse buren op de stoep staan met een schaal koekjes, vier dan samen met hen Poeriem.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.