Laatste kans: Hoe Rasji het jodendom redde

Het belang van oude, gezaghebbende teksten als onderwerp van gesprek, en dat al vele eeuwen lang

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

Het jodendom bestaat dankzij het aanhoudende gesprek tussen de generaties, meent professor Irene Zwiep. En toch, helemaal vanzelfsprekend is die keten van de traditie niet.
Er zijn in de geschiedenis momenten geweest dat het leven van Tora en Talmoed aan een zijden draadje hing. De elfde eeuw was zo’n moment, toen het centrum van studie verschoof van Babylon naar Europa, en de antieke mondelinge leer, de 'textual community', terecht kwam in een ontluikende middeleeuwse schriftcultuur. Voor het jodendom, gewend aan een voortdurend en dynamisch gesprek over een oude, gezaghebbende tekst, was die schriftcultuur een confrontatie en een uitdaging. Het is te danken aan de middeleeuwse Franse rabbijn en geleerde Sjlomo ben Jitschak (Troyes, 1040-1105), beter bekend als Rasji, dat de complexe mondelinge erfenis die het jodendom is, niet verloren is gegaan.

In de lezing Hoe Rasji het jodendom redde vertelt professor Zwiep hoe Rasji erin slaagde het jodendom als textual community te redden, en bekijken we hoe het jodendom eruit had kunnen zien als hem dat niet was gelukt.

Wie Irene Zwiep al eerder hoorde spreken, zal Hoe Rasji het jodendom redde niet willen missen. Aanmelden voor deze lezing kan op onze website - na ontvangst van je registratie krijg je de inloggegevens per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.