Documentaire: Chazzan Dolf Aronson

Vol overgave voor het orthodoxe jodendom

Gepubliceerd op: 1 juni 2023

Op zondag 4 juni vertoont de Joodse programmering van de EO een nieuwe documentaire over chazzan Dolf Aronson.

De film Chazzan Dolf Aronson - Vol overgave voor het orthodoxe jodendom gaat over de chazzan (voorzanger) die meer dan een halve eeuw lang de diensten voorging in de kleine Nieuwe Kerkstraatsjoel in Amsterdam. Op honderdjarige leeftijd overleed deze gedreven voorzanger, nadat hij in zijn vertrouwde sjoeltje werd getroffen door een hartstilstand. Hij is begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.

Unieke opnames
Chazzan Aronson had een prachtige stem en een grote kennis van het jodendom in al zijn facetten. Deze biografische film bevat opnames die vanaf 1991 zijn gemaakt. Documentairemaker Lex Bolle slaagde erin unieke opnamen te maken en terug te vinden. Beelden in de Amsterdamse synagoge, bij Aronson op zijn werkkamer, maar ook in zijn geliefde Jeruzalem. Zijn verhalen en anekdotes worden afgewisseld met fragmenten van Joodse liturgische gezangen.

De Amsterdammer Dolf Aronson werd geboren in 1919. Tijdens de bezetting vluchtte hij naar Zwitserland. Na de oorlog werd hij uiteindelijk voorzanger in de synagoge Nidchei Jisroeil Jechaneis, een sjoel aan de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam, ooit opgericht door Joden op de vlucht voor pogroms in Oost-Europa. Tot zijn overlijden in 2019 bleef hij verbonden aan deze kleine synagoge.

100 jaar Amsterdams Jodendom
“De Amsterdamse chazzan Dolf Aronson was een bijzondere man en een unieke vertegenwoordiger van honderd jaar Amsterdams jodendom", zegt Alfred Edelstein, eindredacteur van de Joodse Programmering van de EO. "Deze documentaire is naast zijn informatieve waarde ook een eerbetoon van de maker aan de ooit zo charismatische voorzanger.”

Chazzan Dolf Aronson - Vol overgave voor het orthodoxe jodendom, zondag 4 juni om 15.25 uur op NPO 2.

Fragment uit de documentaire Chazzan Dolf Aronson

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.