Broodkruim

Gepubliceerd op: 26 mei 2022

Broodkruim

Azriel Bibliowicz

Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2022
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789493169678
Vertaald door: Jos den Bekker
Oorsponkelijke titel: Migas de pan

Josué heeft in de Tweede Wereldoorlog in een Russisch werkkamp gezeten. De herinnering aan de bittere kou en de nabije dood achtervolgen hem zijn hele leven, maar met theater en humor weet hij het verdriet op afstand te houden. De tweede keer dat hij gevangen komt te zitten is wanneer hij in Bogotá wordt ontvoerd – zoiets gebeurde geregeld in de Joodse wijk. Samuel, de enige zoon die hij heeft met Leah, een Joodse vrouw die Auschwitz heeft overleefd, komt terug uit New York om over Josués vrijlating te onderhandelen, bijgestaan door een adviescomité. Samuel brengt lange tijd door in het ‘wonderkabinet’ van zijn vader, wachtend op een telefoontje van de ontvoerders, en denkt daarbij terug aan hun gezinsleven en hoe vooral zijn vader het leven van zijn dierbaren heeft getekend, zowel door zijn genialiteit als door zijn oorlogstrauma’s.

Azriel Bibliowicz (1949, Bogotá) studeerde sociologie in Colombia en promoveerde in 1979 aan de Cornell University (VS). Hij was columnist voor El Espectador en ontving in 1981 de Simón Bolívar Nationale Prijs voor Journalistiek. Bibliowicz is auteur van El rumor del astracán (1991), Sobre la faz del abismo (2002), en Flaubert: historia de una cama (2004). Sommige verhalen zijn vertaald in het Engels, Duits en Italiaans.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.