Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander literair ni

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Flowers and Books (2017) van de Braziliaanse kunstenares Juliana Facre (1992)

Mijn vrienden

Emmanuel Bove

Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
Aantal blz.: 168
ISBN: 9789493186323
Vertaald door: Katelijne de Vuyst
Oorsponkelijke titel: Mes amis

In 1923 leest Colette, in een onbeduidend tijdschrift, het verhaal ‘Nuit de Noël’ van Emmanuel Bove. Ze neemt contact op met de jonge schrijver en stelt hem voor een boek uit te geven in de reeks die zij verzorgt bij uitgeverij Ferenczi. Dat boek werd Mes amis (Mijn vrienden). Het verscheen in februari 1924 en Boves naam was meteen gevestigd.

De toon van Mijn vrienden is genadeloos nauwkeurig – de verteller, Victor Baton, beschrijft zijn wereld van waken, wassen, flaneren, eten en verlangen nauwgezet en zonder een spoor van ironie. Bove was 24 toen hij Mijn vrienden voltooide. Hij kondigde aan dat hij een genre had uitgevonden, de roman van de "verarmde eenzaamheid." Zijn hoofdpersoon zwerft van ontmoeting naar ontmoeting, op zoek naar een ongrijpbare speciale vriend. Als veteraan met een geheime wond onder zijn sjofele jas, hongerig naar genegenheid, scharrelt hij rond in de marge van het Parijse leven, een spook gehinderd door anachronistische regels van etiquette, trots en ijdelheid. Zijn schaamteloosheid en verwaandheid zijn prachtige instrumenten om een opeenvolging van ontmoetingen te presenteren die met een lach tijdloos worden

Emmanuel - Emmanuel Bobovnikoff - Bove (1898-1945) werd ontdekt door schrijfster Colette (1873-1954). Zij zorgde er persoonlijk voor dat zijn eerste roman, Mes amis werd uitgegeven. Na de oorlog is zijn oeuvre in de vergetelheid geraakt, maar het werd eind jaren tachtig herontdekt in Frankrijk en Duitsland.

Kleedkamer in kindertijd

Patrick Modiano

Amsterdam: Querido, 2021
Aantal blz.: 152
ISBN: 9789021424927

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Paul Gellings
Oorsponkelijke titel: Vestiaire de l'enfance (Parijs: éditions Gallimard, 1989. ISBN: 9782070383641)

"Toen ik haar zag zitten achter het smeedijzeren hekwerk tussen café en biljartzaal, kon ik haar gelaatstrekken niet meteen goed onderscheiden. Buiten schijnt de zon altijd zo fel dat je bij binnenkomst in het Rosal geen hand voor ogen ziet. Haar rieten tas vormde een lichtvlek. Net als haar blote armen. Haar gezicht tekende zich in het donker af. Waarschijnlijk was ze niet ouder dan twintig. Ze schonk geen aandacht aan me."

Jean Moreno, alias Jimmy Sarano, is een schrijver in ballingschap "ergens in de buurt van Tétouan, Gibraltar of Algeciras." De Franse expat schrijft een feuilleton voor de radio. In de door hitte verpletterde stad, die soms wel verlaten lijkt, ontmoet hij ene Marie in een café. Deze ongrijpbare jonge vrouw roept een herinnering in hem op: is zij het kind dat hij ooit in Parijs kende? Is ze de dochter van Rose-Marie? Het geheugen van de schrijver voert hem mee naar lang vervlogen tijden, al zijn die voor hem nooit echt voorbij.

Patrick Modiano (Parijs, 1945) is één van de populairste Franse schrijvers. In 1968 verscheen zijn eerste roman La place de l'Étoile. Hiervoor ontving hij de Prix Roger-Nimier en de Prix-Fénéon. Modiano is een productieve schrijver: hij heeft inmiddels al ruim twintig romans geschreven. Zijn ouders hebben verschillende achtergronden: zijn vader, Albert Modiano, was een Jood van Italiaanse afkomst. Zijn moeder, Louisa Colpijn, kwam oorspronkelijk uit Vlaanderen.

De ziekte van Lodesteijn

Lévi Weemoedt

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2018
Aantal blz.: 144
ISBN: 9789038806242

Ook als e-book verkrijgbaar

De ziekte van Lodesteijn is een onovertroffen stukje humor, waarin het onderwijs genadeloos wordt gefileerd. Verwarde romanticus Lodesteijn trekt alles in twijfel dat onze samenleving efficiënt en modern zou maken. Lévi Weemoedt is de nieuwe Piet Paaltjens, met het cynisme van de jaren tachtig.

Deze veelgelezen en tijdloze klassieker, in 1986 uitgekomen bij uitgeverij Contact, verschijnt opnieuw om een volgende generatie de schellen van de ogen te doen vallen.

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk (1948), is schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. In de jaren tachtig streed hij samen met Hans Dorrestijn om de titel ‘droevigste dichter van Nederland’. Daarnaast schreef hij de roman De ziekte van Lodesteijn, een "minor classic", aldus de kritiek. In september 2021 verschijnt het langverwachte vervolg: Het nut van Lodesteijn. In 2014 verscheen de bundel Met enige vertraging, en in 2018 stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, die vrijwel meteen een bestseller werd.

Arnon Grunberg maakt een leeslijst voor zijn zoon - Struwelpeter, Tonke Dragt, Friedrich Nietzsche en Herman Hesse
Voor zijn zoon Alyosha maakte Arnon Grunberg alvast een lijst vol leessuggesties, al is het meer een leesautobiografie in de zuiverste zin van het woord. En niet van dat benauwde:
"In dat boek was sprake van ene Suppen-Kasper, een jongen die op een dag weigerde soep te eten en daaraan doodging. Het gruwelijke, het gewelddadige kwam tot mij via Der Struwwelpeter. Wat was het verrukkelijk."

Via de onbegrijpelijke wereld van Tonke Dragt, De donkere kamer van Damokles "de beste Nederlandse roman uit de 20ste eeuw", de onontbeerlijke Friedrich Nietzsche en de roman voor alle pubers, De steppewolf van Hermann Hesse, en veel meer komt Grunberg tot een opvallende lijst voor zijn zoon, al staat aan het begin meteen de belangrijkste les:
"Ik kan mijn zoon wel inlichten over het verrukkelijke vergif waarmee mijn ouders mij hebben vergiftigd, maar als puntje bij paaltje komt moet hij zichzelf vergiftigen. Je moet je niet wagen aan recepten voor de net beheersbare waanzin, ik doe slechts suggesties zoals mijn ouders dat ook hebben gedaan."

bron: Tzum.info

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.