Documentaire: Broertje

Gepubliceerd op: 27 april 2023

Op woensdag 3 mei zendt de EO de documentaire Broertje uit. In deze film treden de broers Harry en Micha de Winter letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn wandelen ze ongeveer honderd kilometer naar het stadje Havelberg. Max legde dezelfde tocht af in mei 1945.

Nadat vader Max de Winter door het Rode Leger was bevrijd uit Sachsenhausen, wilde hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Niet in de laatste plaats om te achterhalen of zijn vrouw, Chelly Francken, nog in leven was. Zelfs na wekenlang wachten, bleef de hulp van de Nederlandse autoriteiten uit. Daarop besloot Max te voet te vertrekken naar het westen. Sterk vermagerd en verzwakt bereikte hij het plaatsje Havelberg aan de Elbe. Aan de overkant van de rivier werd hij opgevangen door het Amerikaanse leger.

Harry en Micha de Winter werden geboren in het naoorlogse Oss en groeiden op in een van de weinige Joodse gezinnen die daar nog over waren. Na de dood van hun ouders vonden de broers een landkaart met de route van Sachsenhausen naar Havelberg. Micha vatte toen het plan op voor een reconstructie van deze voettocht. In eerste instantie weigerde Harry mee te doen. Hij wilde zich nooit al te veel met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Dat veranderde op het moment dat hij ernstig ziek werd.

Veerkracht
In de zomer van 2022 gaan de broers alsnog op pad. Tijdens de reis blikken ze terug op hun leven en op dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij doormaakten, hebben zij hun zoons nooit willen belasten met hun ervaringen tijdens de Sjoa.

“Als regisseur was het heel bijzonder om zo dicht bij de broers te mogen komen, zegt regisseur Natascha van Weezel. "Het was mooi om te zien hoe Harry en Micha tijdens het maakproces steeds dichter naar elkaar toegroeiden. Daardoor is Broertje veel meer geworden dan een document over de Tweede Wereldoorlog alleen. Door Harry’s en Micha’s enorme openheid gaat deze film over de grote dingen in het leven: familiebanden, liefde, angst, ziekte en de dood. Maar bovenal over veerkracht.”

De film Broertje wordt uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO.
Woensdag 3 mei om 22.50 uur op NPO 2.

Beeld: Harry en Micha de Winter (Foto: EO)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.