Let There Be Light

The Real Story of Her Creation

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Let There Be Light
The Real Story of Her Creation

Liana Finck

New York: Random House, 2022
Aantal blz.: 352
ISBN: 9781984801531

Ook als e-book verkrijgbaar

In deze ambitieuze graphic novel geeft Liana Finck een nieuwe interpretatie aan het verhaal van het eerste boek van de Bijbel: Genesis, Beresjiet in de Tora. 
God is een vrouw, Abraham een inwoner van New York City en Rebecca is een robot, en dat zijn nog maar enkele van de talrijke hilarische wendingen.

Het boek Genesis volgt de schepping van het universum, de geboorte van de mensheid en de oorsprong van het jodendom. De Tora concentreert zich op de pogingen van de mensen om hun verlangens te verwezenlijken, terwijl zij Gods leiding, zegeningen en goedkeuring zoeken. Gods éigen genesis wordt echter nooit onthuld. Met Let There Be Light heeft Finck Gods bildungsroman geschreven en zijn we getuige van Gods groeipijnen. In Genesis/Beresjiet 1:27 schiep God "de man naar zijn beeld", maar als je, zoals Finck doet, God een vrouw een vrouw laat zijn, kun je je gaan voorstellen wat het voor de mensheid betekent  om gemaakt te zijn naar het beeld van een vrouw. 

Wat Fincks hervertelling verder zo speciaal maakt, is dat de oeroude verhalen van Adam en Eva, Abraham en Isaac en Jacob en Esau, die je zo goed denkt te kennen, door deze benadering een andere, en zeker niet minder diepe betekenis krijgen.

Met haar unieke stijl van tekenen benadrukt Finck de soms nogal zoete braafheid, maar ook de tijdloze wijsheid van de oorspronkelijke tekst en speelt ze met haar eigenzinnige gevoel voor humor, en ondertussen verliezen de verhalen niets van hun spirituele zeggingskracht. In Let There Be Light ontdek je dat oude verhalen in welke vorm dan ook het eeuwige leven hebben, in de behandeling door Finck blijkt dat je Beresjiet ook kunt lezen als een waargebeurd en nog altijd relevant scheppingsverhaal.

Liana Finck (1986) is cartoonist en illustrator en sinds 2015 regelmatig medewerker van The New Yorker.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.