Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

Vers van de pers: radiomaker Stef Visjager was al gekozen tot een van de 30 baanbrekende en inspirerende Mediavrouwen van de afgelopen 100 jaar, nu heeft ze de prestigieuze Prix Europa Best European Radio Music Programme gewonnen voor de Radio 4-podcast Making an Opera. Lees op de website van Nationale Opera & Ballet het hele verhaal over de podcast Making an Opera (Ritratto).


  • Israël en de crisis in Nagorno-Karabach: geschiedenis, geopolitieke aspecten en de Armeense diaspora, een lezing door dr. Eldad Ben Aharon over het conflict rond Nagorno-Karabach en de strategische belangen van Israël in de Kaukasus. Donderdag 5 november 2020 om 19.30 uur te zien op cidi.nl.
  • Het gezelschap Club Guy en Roni heeft een eigenzinnige versie gemaakt van het wereldberoemde klassieke ballet Het zwanenmeer. Op Club Guy en Roni lees je meer over deze bijzondere voorstellingen (en er is elfs een heuse speellijst in de maak).
  • Op 24 oktober had Jacobine Geel een bijzonder en uitgebreid gesprek met de gevierde Amerikaanse psychotherapeut en Sjoa-overlevende dr. Edith Eger. Dat gesprek kun je terugkijken op NPO Start (de video begin na twee reclameboodschappen).
  • Dankzij het National Portal Museums in Israel kun je een geweldige rondreis maken langs tientallen musea, kunstwerken en artefacten. Niet alle pagina's hebben al een versie in het Engels, maar daar wordt aan gewerkt!
  • Op 31 januari 1960 maakte de Canadese pianist Glenn Gould (1945-1982) zijn Amerikaanse televisiedebuut in het programma The Creative Performer. Hij speelde, met Leonard Bernstein op de bok van de New York Philharmonic, het eerste pianoconcert in d, BWV 1052 van Johann Sebastian Bach. De meesterdirigent zelf gaf de toelichting. Het gehele concert is te zien op Youtube (met tijdsverdeling om te kunnen doorspoelen). Op Open Culture meer over de pianist én het eerste deel van het concert, ook weer met toelichting van Bernstein.

Ben je wel eens nieuwsgierig naar Mussar, of wil je weten wat er achter dit woord verborgen zit? Dan ben je op **zondag 1 november van 14.00 - 16.00 uur** van harte welkom op een ZOOM-bijeenkomst waar geïnteresseerden, introducés en (oud-)deelnemers aan de Nederlandse Mussar-groepen elkaar ontmoeten. Tijdens deze virtuele ontmoeting delen we onze ervaringen met elkaar.
Het thema van deze bijeenkomst is De Kracht van Transformatieve Vragen.
Wil je eerst meer weten over Mussar? Kijk eens rond op de website van mussar.eu. - In Synagoge Groningen zijn **tot en met woensdag 4 november** ruim 300 werken van bekende en minder bekende kunstenaars, waaronder veel leden van kunstenaarscollectief De Ploeg, te bewonderen tijdens de gratis kijkdagen van kunstexpert en galeriehouder Richard ter Borg. Na de kijkdagen volgt een digitale veiling. Tijdens de kijkdagen worden in Synagoge Groningen ook rondleidingen over de synagoge en de Joodse buurt verzorgd.
Meer informatie over de expositie annex kijkdagen op synagogegroningen.nl meer over de veiling op de website van kunsthandel Richard ter Borg.
Let op: het is absoluut noodzakelijk vooraf een tijd te kiezen om de synagoge te bezoeken! Ga daarvoor naar erfgoedpartners.podiumnederland.nl.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.