In Polen lag een sjtetl

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

In Polen lag een sjtetl

Max Gross

Amsterdam: Uitgeverij Signatuur, 2021
Aantal blz.: 496
ISBN: 9789056726928
Vertaald door: Anna Livestro
Oorsponkelijke titel: The Lost Shtetl: a Novel (HarperVia, 2020)

Het Joodse plaatsje Kreskol lag een eeuw lang verstopt in de bossen van Polen. Het bleef gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa is voor zijn bewoners een onbekend begrip. Totdat Pescha Lindauer na haar scheiding opeens verdwijnt. Yankel Lewinkopf wordt eropuit gestuurd om Pescha te zoeken en waagt zich buiten de veilige grenzen van Kreskol. De buitenwereld reageert eerst ongelovig op Yankels afkomst en verhaal, maar algauw is zijn woonplaats nationaal nieuws. Het brengt verdeeldheid in het eens zo vredige stadje: moeten ze de veranderingen omarmen of op de oude voet verder leven? En wat is er met Pescha gebeurd?

Max Gross werpt in zijn debuutroman een humoristische en maatschappijkritische blik op de modernisering van het leven en vertelt een intrigerend verhaal over wat er zou zijn gebeurd als de geschiedenis niet voor iedereen hetzelfde was verlopen.

Max Gross is hoofdredacteur van de Commercial Observer. Hij schreef eerder voor The New York Post en The Jewish Daily Forward. Hij woont in Queens, New York. Zijn debuutroman In Polen lag een sjtetl (The Lost Shtetl, 2020I) werd bekroond met de National Jewish Book Award en de Jewish Fiction Award van de Association of Jewish Libraries.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.