Israëlische filmmakers op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Na het volledige online festival van vorig jaar, is het nu weer tijd voor een live editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam. De 34ste editie van het festival vindt weer fysiek plaats, met films en ‘talks’ in filmzalen, interactieve installaties door heel Amsterdam en een uitgebreid professionalsprogramma.

Ook dit jaar zijn er weer documentaires van Israëlische filmmakers geselecteerd voor het uitgebreide programma: vier in totaal. Figure – Ground, van Tal Elkayam, en The first 54 years, geregisseerd door Avi Mograbi, worden elders in deze nieuwsbrief besproken in het item over IDFA 2021. De andere twee vind je hieronder.

Herd
Itamar fokt vee dat bestemd is voor de slacht. Zijn tienjarige dochter Na’ama groeit samen op met de dieren en worstelt steeds vaker met hun lotsbestemming. Hoe ouder ze wordt, hoe vaker ze haar vader ervan probeert te overtuigen dat het boerenbedrijf er misschien ook anders uit kan zien. Tegelijkertijd kijkt ze huizenhoog tegen hem op en helpt ze zonder morren in de stallen. In trefzeker gekozen scènes wordt een integer en intiem vader-dochterportret opgebouwd, waarin complexe kwesties als leven en dood, opgroeien, conflicterende visies en familiebanden ruim aan bod komen.

#AMiNORMAL
Het handboek voor psychiatrische aandoeningen – de DSM – wordt bij elke uitgave dikker. Er lijken steeds meer psychische afwijkingen bij te komen, constateert de Israëlische regisseur Mika Orr, die opgroeide met een vader die psychiater is. In acht afleveringen van twaalf minuten wordt in deze webserie met humor en compassie gekeken naar verschillende stoornissen. Tijdens online interviews vertellen mensen uit de hele wereld in hun eigen vertrouwde omgeving heel open over zichzelf. Tussendoor legt een psychiater meer uit over de betreffende aandoening. De verhalen worden omlijst en afgewisseld met grappige animaties, die ervoor zorgen dat de documentaire toegankelijk en luchtig blijft. Door de uiteenlopende achtergronden, genders en leeftijden van de geïnterviewden kan iedere kijker zich in hen herkennen. De manier waarop de documentaireserie is opgezet, werpt vragen op over wat nu eigenlijk nog normaal gedrag is.

IDFA duurt tien dagen en vindt plaats in verschillende Amsterdams bioscopen en theaters. Kijk op de website voor exacte data en locaties.

Type:
film
Wie:
International Documentary Festival Amsterdam (IDFA)
Waar:
Diverse bioscopen en theaters in Amsterdam
Wanneer:
donderdag 18 november 2021 - zondag 28 november 2021
Tijd:
diverse tijden

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.