Boekennieuws

Over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

Reading a book in the sky, door Miri Baruch (1964). "Ik werd geïnspireerd door de foto van een jonge vrouw die een boek leest. Ik stel me haar geest voor, vrij zwevend, los van alles."

De heilige Antonio

Arnon Grunberg

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2022
Aantal blz.: 133A
ISBN: 9789038811710

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

Na hun vaders dood zijn de jonge broers Paul en Tito en hun moeder Raffaella in een vrachtauto met watermeloenen de Mexicaanse grens over gesmokkeld. In New York krijgt Raffaella een aanbidder, de schrijver Ewald Stanislas Krieg, die een bedrijfsplan ontvouwt voor een bezorgservice van huisgemaakte burrito’s. Paul en Tito zijn meer geïntrigeerd door Kristin, een Kroatische die stuiterballen aan de armen geeft en "tietjes heeft die meer waard zijn dan drie witte Mercedessen met open dak."

In 1998 was De heilige Antonio het Boekenweekgeschenk. In 2020 werd de novelle verfilmd door Marc Wilkins, onder de titel The Saint of the Impossible. De film is sinds 19 mei 2022 in Nederlandse bioscopen te zien.

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), i (2003), Huid en Haar (2010), Moedervlekken (2016), Goede mannen (2018) en Bezette gebieden (2020). In 1998 schreef hij voor de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk, De heilige Antonio. Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. In 2009 verscheen een bundeling van zijn reportages, Kamermeisjes en soldaten, in 2021 gevolgd door een tweede bundeling, Slachters en psychiaters. Zijn nieuwste roman, De dood in Taormina, verscheen in 2021.

Grunberg schrijft columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor diverse kranten, weekbladen en literaire tijdschriften zoals NRC, Vrij Nederland, Humo en de VPRO-Gids. Daarnaast levert hij bijdragen aan internationale kranten en tijdschriften, zoals Die Welt, Die Zeit, Libération, Haaretz en The New York Times.

Grunberg houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com, schreef wekelijks als ‘De mensendokter’ een bijdrage voor Vrij Nederland en had jarenlang een dagelijkse column in de Volkskrant, 'Voetnoot', die in boekvorm werd gebundeld. Zijn werk is vertaald in 29 talen. Voor zijn oeuvre ontving hij onder andere de Constantijn Huygens-prijs, de Gouden Ganzenveer en de P.C. Hooft-prijs.

Vier wandelaars en een Siciliaan

Marion Pauw, Femmetje de Wind, Elle van Rijn, Roos Schlikker

Amsterdam: The House of Books, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789044363340

Vier vrouwen schrijven zich in voor een wandelvakantie in Italië. Onder leiding van de Italiaanse gids Vincenzo lopen ze door het ruige binnenland van Sicilië. De vrouwen hebben allemaal zo hun eigen motieven om deel te nemen aan de wandeltocht, allemaal ontvluchten ze het leven thuis. Lukt het hen om zich te ontdoen van de ballast uit het verleden en hun verwachtingen voor de toekomst bij te stellen?

Elk van de schrijfsters neemt één van de karakters uit het verhaal voor haar rekening.

Avontuur, botsende karakters, geheimen, ontluikende vriendschappen, diepe gesprekken en vele kilometers wandelen. Het wordt hoe dan ook een tocht die ze niet snel zullen vergeten.

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. Femmetje de Wind (1973) is schrijver, journalist, uitgever en executive coach. Elle van Rijn (1967) is schrijfster, actrice en columniste. Roos Schlikker (1975) is schrijsfter en journalist.

Vlucht

Kees van der Sluis

Amsterdam: Boomgeschiedenis, 2022
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789024445868

De vader van Kees is Joods. Hij weet wat hem te wachten staat als in mei 1940 de bommenwerpers griezelig laag overvliegen, en hij neemt een drastisch besluit. Kees’ moeder grist de jassen van de kapstok en halsoverkop vlucht het gezin de Belgische grens over. In België moeten ze hun auto achterlaten; in een legervrachtwagen gaat het gezin door naar Hasselt. Dan naar Brussel, en in een overvolle trein naar Parijs. De trein wordt beschoten. Kees is dan een jongetje van zes; voor hem is alles even onbegrijpelijk als angstaanjagend. En dit alles is pas het begin van een chaotische vlucht die vijf jaar duurt.

Tachtig jaar na afloop van de vlucht kan Kees van der Sluis er nog steeds moeilijk over praten. Erover tekenen gaat wél: in tien jaar tijd maakt hij maar liefst achthonderd tekeningen. Een explosie van emoties. Pas daarna vindt hij de woorden voor dit oorlogsverhaal, dat de lezer onweerstaanbaar meesleept op een bange tocht om het onheil voor te blijven.

Kees van der Sluis (1934) heeft tot aan zijn pensioen gewerkt als arts. Hij kreeg twee zonen en een dochter en zes kleinkinderen. Op 75-jarige leeftijd begon hij zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te tekenen en schilderen. Later heeft hij ook het verhaal opgeschreven van de belevenissen van zijn familie.

Vier schrijfsters mochten bij OP1 praten over hun nieuwe boek Vier wandelaars en een Siciliaan. Het gesprek ging vooral over hoe je met vier vrouwen een boek schrijft. Zoals Elle van Rijn, van wie het idee voor het boek afkomstig is, zegt: “We zijn allemaal heel verschillend, maar dat is ook mooi om in de verhalen terug te zien."

Lees meer op de website van OP1. Je kunt daar ook het gesprek terugkijken.

De Nederlandse socioloog en letterkundige Aart G. Broek 1954 bekeek het tweeluik Tamar; De waarheden van Renate Rubinstein dat vorige week op NPO 2 werd uitgezonden en vindt er iets van. Voor de website Neerlandistiek schreef hij daarover het artikel Renate Rubinstein en de terreur van schaamte. Aanleiding: de verontwaardiging over Rubinsteins verdediging van de Joodse fraudeur Friedrich Weinreb, terwijl enig begrip op zijn plaats zou zijn geweest. Hoe kon zo'n uitgesproken kritische geest als Rubinstein zich daar zo lang in vastbijten, ook toen duidelijk was dat Weinreb echt niet deugde?

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.