Boek: Vaselientje, dagboek van een baby

Gepubliceerd op: 15 juni 2023

Vaselientje
Dagboek van een baby

Eli Asser

Vaselientje vertelt, 2023
Aantal blz.: 146
ISBN: 9789090370187

Ook als e-book verkrijgbaar

Vaselientje, dagboek van een baby, was in de jaren vijftig een wekelijkse rubriek in Vrij Nederland, waarin de bekende schrijver Eli Asser (1922-2019) zijn baby Vaselientje liet vertellen over alles wat zij zoal beleefde en wat zij van de wereld en haar bewoners vond.

Vaselientje was het pseudoniem voor Joosje Asser, de oudste dochter van Eli Asser en zijn echtgenote Eva Asser-Croiset. De artikelen werden gebundeld tot een succesvol boekje. Het is vooral geschreven voor alle jonge ouders en alle mensen, die eens jonge ouders zijn geweest en intussen wellicht al grootouders zijn geworden. Maar het lezerspubliek werd veel breder. Want iedereen is immers ooit een baby geweest, nietwaar?

Bovendien is dit boekje niet alleen het lezen, maar minstens net zozeer het bekijken waard. De teksten werden rijk geïllustreerd door Jan Sluijters. In de loop der tijd verschenen meerdere herdrukken van Vaselientje, dagboek van een baby. Toch raakte het boekje in de vergetelheid en was het bijna nergens meer te krijgen. Daarom heeft Joosje Asser op veler verzoek besloten het boek in een nieuw jasje te steken en opnieuw uit te geven.

Het boek is onder meer verkrijgbaar via de website Vaselientjevertelt.

Prijs paperback: € 24,95, prijs E-book: € 12,95.

Eli Asser (1922-2019) werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als leerling-verpleger in de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch, waar ook zijn vriendin Eefje Croiset een baan kreeg als schoonmaakster. Op 20 januari 1943, op de avond voordat patiënten en personeel door de Duitsers werden gedeporteerd, vluchtte zij beiden terug naar Amsterdam. Ze zaten de rest van de oorlog op verschillende plekken ondergedoken.

Na de oorlog begon Eli Asser een journalistieke carrière. Eerst bij het toenmalige Haagsch Dagblad, en van 1948 tot 1952 werkte hij als journalist bij het weekblad Vrij Nederland. Hierin verschenen ook zijn columns Vaselientje, het dagboek van een baby. Daarnaast ontwikkelde Asser zich als tekstschrijver, veelal voor komische (radio)programma's. Ook de televisieseries 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker, die in de jaren 1969-1972 op de televisiewerden uitgezonden door de KRO, zijn van zijn hand.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.