Kort nieuws van heinde en ver
Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media
Gepubliceerd op: 25 februari 2021
Voormalig hoofd infectieziektebestrijding en emeritus hoogleraar epidemiologie bij het RIVM Roel Coutinho weet als geen ander hoe vaccinaties ons leven hebben beïnvloed. Onze samenleving zou er wezenlijk anders uitzien als we niet standaard werden gevaccineerd tegen van alles en nog wat. Dat heeft hij beschreven in het boek Vaxx en hij vertelt erover op zondag 21 februari bij Op1.
In een interview in het AD zei Coutinho dat het hem was opgevallen dat er voor mensen die zich serieus willen verdiepen in vaccinaties geen enkel behoorlijk en actueel boek over het onderwerp te vinden was.
Bij Poerim denk je toch meestal aan verkleedspullen, hamansoren, een ratel, spelletjes en aan drinken, vooral veel drinken. Maar dat doet geen recht aan de werkelijke betekenis van deze chag (feestdag). Denk maar aan de vier belangrijkste mitswot: we lezen Megillat Ester, het verhaal van Esther, Mordechai en Haman, serveren een seoeda (feestmaal), hebben misjloach manot klaarstaan, een gulle gift van eetbare geschenken, en we vergeten ook manot l'evjonim niet, geschenken voor de armen.
Kveller keek met de blik van nu naar het Lotenfeest en beschreef in This Essential Act Is Required on Purim. And No, It’s Not Drinking tal van raakvlakken.
- Yalla! wil geen praatclub maar een landelijke beweging zijn, kopt Jonet.nl. Daar lees je meer over het wie, wat, waar, wanneer en waarom.
- Iedereen kent vast wel de hoekige jampotten van Bonne Maman, maar dat daar een oorlogsverhaal aan verbonden is? Lees The Heartwarming Truth Behind the Bonne Maman Holocaust Story op Distractify.
- De olievervuiling die de kust van Israël en Zuid-Libanon heeft getroffen, is een ecologische ramp waarvan de gevolgen niet zijn te overzien. Israel21C schrijft over de inspanningen om de getroffen fauna te redden.
- Kookliefhebbers kennen vast de website Smitten Kitchen - "Fearless Cooking from a Tiny NYC Kitchen." Deb Perelman heeft een haat-liefdeverhouding met traditionele hamantaschen ("Food writers have responsibility": Why Smitten Kitchen’s Deb Perelman is struggling with her hamantaschen), maar vond in Marbled Cheesecake Hamantaschen een interessant alternatief.