Expositie Ik, Joods?!

Wat is eigenlijk de Joodse identiteit?

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Van dagboek tot reisverslag: in persoonlijke teksten lees je veel over iemands identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? Vanaf 17 februari is in het Joods Museum in Amsterdam een expositie te zien van persoonlijke documenten uit vier eeuwen.

Op de tentoonstelling Ik, Joods?! zijn dagboeken, brieven, reisverslagen en columns te zien. In de tentoonstelling zie je niet alleen historische documenten, maar ook hedendaagse ‘documenten’. Persoonlijke uitingen nemen in onze eigen tijd alleen maar toe, en dat is in de Nederlands-Joodse wereld niet anders.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in zijn online dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Theatermaakster Anouk Dorfmann uit zich regelmatig over haar keuze voor een orthodox-Joods leven. En journaliste Natascha van Weezel kiest altijd een persoonlijk perspectief als ze schrijft over haar verhouding tot Israël, antisemitisme, en de nog altijd doorwerkende Tweede Wereldoorlog.

Video-interviews

Joden en niet-Joden uit de huidige wereld van media, politiek en cultuur delen in video-interviews hun gedachten over die historische documenten. Wat raakt hen, wat herkennen zij? En kunnen zij iets zeggen over hun eigen identiteit? In de video's geven Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje antwoord op deze vragen.

Wandelend over de expositie leer je ongemerkt over verschillende manieren om je identiteit te ervaren, in te vullen en uit te dragen. Maar hoe zie je jouw eigen identiteit? Aan het einde van de tentoonstelling kun je je gedachten hierover toevoegen aan een gemeenschappelijk ‘persoonlijk’ document.

De tentoonstelling Ik, Joods?! is van 17 februari tot en met 24 september 2023 te zien in het Joods Museum in Amsterdam.

Beeld: Joods Museum, Amsterdam

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.