Gezocht: bewegend beeld van Sheila Gogol

Gepubliceerd op: 19 oktober 2023

In 2022 overleed Sheila Gogol. Een reislustige vrouw met een enorm netwerk in de Joodse wereld. Voor de Joodse redactie van de EO maakt filmmaker Saskia van den Heuvel een documentaire over deze bijzondere vrouw. Daarvoor is zij op zoek naar bewegend beeld met Sheila Gogol.

Sheila Gogol was een graag geziene gast, die altijd klaarstond voor haar medemens, zowel Joods en niet-Joods. Na te zijn opgegroeid in New York vertrok zij begin jaren zestig naar Israël. Daarvandaan liftte ze naar Europa. Onderweg kwam ze haar latere echtgenoot Bert Vuijsje tegen. Toen nog student, maar hij zou spoedig zijn sporen verdienen in de journalistiek.

Sheila Gogol zette zich onder meer in voor vrouwenrechten en de dialoog tussen Joden en moslims. Daarnaast was zij actief voor het Anne Frankhuis in Amsterdam, waar ze onder meer samenwerkte met Otto Frank. “Ze zat in allerlei groepjes en clubjes. Ze had altijd wel een logé, en ontving iedere dinsdagochtend de tekenclub in haar huis. Ze had zoveel activiteiten dat ik het nauwelijks kon bijhouden”, zei haar zoon Robert Vuijsje tijdens de begrafenisplechtigheid.

8 mm filmpjes
Voor de Joodse redactie van de EO maakt filmmaker Saskia van den Heuvel een documentaire over deze bijzondere vrouw. Een portret van Sheila, waarbij vooral anderen over haar vertellen. We leren haar opnieuw kennen door de verhalen van haar zoons, haar ex-man, vrienden, familie en maar liefst twee rabbijnen. Van Sheila’s zonen, Alex en Robert kreeg zij een dvd vol met 8mm filmpjes uit het begin van de jaren 70. De jongens zijn nog klein en de beelden tonen Sheila als een jonge moeder. "Het is prachtig materiaal", zegt Saskia van den Heuvel.

Toch ontbreekt er nog bewegend beeld om het verhaal van Gogol compleet te maken, vooral uit de meer recente periode. Dan gaat het om moderne ‘home video’s’ of filmpjes gemaakt met een mobiele telefoon. Het maakt niet uit bij welke gelegenheid die beelden zijn gemaakt. Als Sheila er maar op staat.

Van den Heuvel: "We hebben geen gaten in haar levensverhaal, maar Sheila zelf is er niet meer. We kunnen haar niet meer filmen. We hebben prachtige foto’s, maar op foto’s mis je toch bepaalde blikken, bewegingen, handelingen. Om het verhaal nog completer te maken ben ik op zoek naar filmpjes van Sheila."

Een betere wereld
Hoewel er veel bekend is over haar leven en de documentaire nog niet helemaal af is, deed de filmmaker toch een bijzondere ontdekking. "Ik wist al dat Sheila een verbinder was met een hippie-ziel: liefde, gelijkwaardigheid en vrede voor iedereen. Nu ik weet waar zij vandaan komt, wat ze achter zich heeft gelaten, heb ik daar nog meer bewondering voor."

"Tijdens het filmen hebben diverse mensen me gezegd dat er meer mensen als Sheila zouden moeten zijn. Sheila is nooit cynisch geworden. Haar hele leven heeft ze zich ingezet voor verbinding, voor vrede. Tegen haar zoons zei ze op haar sterfbed dat het belangrijkst in het leven is om de wereld beter te maken. Robert antwoordde: ‘Voor mij zijn mijn kinderen het belangrijkst.’ Waarop Sheila zei: ‘Raise your children to make the world a better place!’"

Oproep:
Heb jij bewegend beeld van Sheila Gogol? Saskia wil dat graag bekijken en mogelijk gebruiken voor de documentaire. Het materiaal kun je mailen naar [email protected]. Vind je dat lastig? Stuur dan een email naar hetzelfde adres. Saskia neemt contact op en helpt je verder.
Mochten er andere filmpjes zijn die niet afkomstig zijn van een mobiele telefoon, krijg je die uiteraard terug. De redactie gaat er zorgvuldig mee om.
Omdat de documentaire in de eindfase verkeert, is haast geboden. Dus als je filmmateriaal hebt, stuur het dan meteen op.

Beeld: Sheila Gogol (via Facebook)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.