Makers 'De bezette stad' krijgen Andreas-penning

Gepubliceerd op: 16 november 2023

De makers van de documentaire De bezette stad hebben de Andreaspenning toegekend gekregen. Zij kregen de penning uit handen van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

Het feestelijke moment vond plaats tijdens de première in koninklijk filmtheater Tuschinski. Voor het eerst in tijden heeft een echtpaar tegelijkertijd dezelfde penning gekregen.

Boek
"Met haar boek Atlas van een Bezette Stad heeft historica en schrijfster Bianca Stigter volgens de gemeente Amsterdam een monumentaal werk geschreven: een ongekend gedetailleerde beschrijving van bezet Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog." Nadat het boek was uitgekomen, kwam haar echtgenoot Steve McQueen op het idee om het te verfilmen. Hij is filmmaker en won in het verleden een Oscar voor zijn speelfilm 12 Years a Slave.

De Andreaspenning is een van de vele gemeentelijke prijzen die Amsterdam rijk is. Deze penning "wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet."

Lees meer op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.