Nieuw boek: An Intimate History of Jewish Childhood in the Western World 1723-1933

Gepubliceerd op: 5 januari 2023

An Intimate History of Jewish Childhood in the Western World 1723-1933
According to Autobiographies

Lea Dasberg

Victoria, Canada: Trafford Publishing, 2009
Aantal blz.: 448
ISBN: 9781426910616

Auteur Lea Dasberg beschrijft in dit boek een deel van de geschiedenis van het jodendom die vaak over het hoofd wordt gezien. Wat betekent het om een Joods kind te zijn? Zij verzamelde aan de hand van autobiografieën in zes verschillende talen jeugdherinneringen van kinderen over hun tradities en beproevingen. Hun geschiedenis begint tijdens de Verlichting in de achttiende eeuw tot en met de opkomst van nazi-Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw.

De focus is vooral gericht op Europa. De verhalen over verschillende vormen van discriminatie waar Joodse kinderen onder leden, zijn indrukwekkend. Net als de beschrijvingen van de perioden van onderdrukking en vervolging die Joden in Europa doormaakten, zoals Tiszaeszlár-affaire van 1882 in Hongarije. De autoriteiten beschuldigden vijftien Joden uit het stadje Tiszaeszlár van de moord op een 14-jarig christelijk meisje. De zaak leidde tot een golf van antisemitisme in het land. De beschuldigingen bleken vals en alle verdachten werden vrijgesproken. 

Ook gaat het boek in op de geruchtmakende Dreyfus-affaire (1893-1906) in Frankrijk en de golf van pogroms in Rusland. Verder is er aandacht voor discriminatie aan universiteiten in de Verenigde Staten.

Het boek An Intimate History of Jewish Childhood in the Western World 1723-1933 According to Autobiographies is online te bestellen bij Parimar Boekenmarkt, of te koop in hun winkel in Den Haag.

Lea Dasberg (1930-2018) was hoogleraar Theoretische en historische pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is vooral bekend vanwege haar boek over opvoedkunde Grootbrengen door kleinhouden uit 1975. Daarin schrijft zij dat kinderen onvoldoende de mogelijkheid krijgen om zelfstandig volwassen te worden. Toch is het volgens haar de taak van de opvoeders om de denkgrenzen van het kind te verruimen. Het boek is een bestseller in zijn genre. In 1985 emigreerde Lea Dasberg naar Israël. Zij werkte aan de vernieuwing van het basisonderwijs. In laatste jaren van haar leven woonde zij in Jeruzalem.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.