Kanen met Krant: Israëlische Jodenkoeken

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

‘Bekende bakkerij verandert jodenkoek in ‘odekoek’', kopte de site van de NOS daags voor Poerim. Het had alles weg van een hoax, maar de publieke omroep kon voor de verandering eens niet worden beticht van het verspreiden van desinformatie. Het bericht voldeed nochtans aan alle eisen van een goede Poerimgrap, het nepnieuws avant la lettre. Volgens producent Davelaar paste de naam niet "in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn." Die verklaring was op zichzelf al kolderiek, maar de nieuwe naam maakte het de beste Poerimgrap-die-geen-Poerimgrap-is ooit.

Hoewel de waarheid al bizar genoeg was, deed het NIW er nog een schepje bovenop. Een Antwerpse bakker zou het plan hebben opgevat om Jodenkoeken, mét hoofdletter, te gaan produceren voor de Nederlandse markt. De Antwerpse koeken zouden in tegenstelling tot de Nederlandse fabriekskoeken gecertificeerd koosjer zijn.

De rest van het verhaal én het recept vind je online op NIW/Kanen met Krant.

Item in samenwerking met NIW.
Logo samenwerking 'NIW'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.