Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws

Gepubliceerd op: 2 september 2021

Hardop lezen, van de Zweedse kunstenares Hanna Hirsch-Pauli (1864-1940).

Vrolijk verval

Hedy d'Ancona

Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2021
Aantal blz.: 112
ISBN: 9789038810638

Ook als e-book verkrijgbaar

Het valt niet te ontkennen, in onze huidige samenleving is jong in en oud out. De aanpak van de corona-epidemie omhelsde die visie door ouderen meteen te bestempelen als kwetsbaar en knuffelhongerig. Een woud van treurwilgen dat je moet beschermen tegen uitsterven. Jongeren moesten hun school, studie en hun sociale bestaan inleveren om oma en opa in leven te houden.
Hedy d’Ancona, politica en activiste voor vrouwenrechten, kreeg genoeg van die stereotypering van zichzelf en haar leeftijdsgenoten.

Tijd voor een tegengeluid. In Vrolijk verval relativeert ze het zieligheidsstempel en bekritiseert ze de zachte uitsluiting. Van de angstaanjagendheid van de ouderdom blijft weinig over in deze grappige en scherpe observaties van hun dagelijks leven.

Hedy d’Ancona (1937) is een belangrijk feministe en was vooraanstaand PvdA-politica. Ze werkte bij de VARA, was universitair onderzoeker en leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Ze was politiek actief als Eerste Kamerlid en werd bekend als oprichtster van Man-Vrouw-Maatschappij en redactrice van Opzij. Ze was staatssecretaris van Emancipatie, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en tien jaar lid van het Europees Parlement.

Schuilen in stijl

David Leavitt

Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie, 2021
Aantal blz.: 380
ISBN: 9789463361262
Vertaald door: Jan Fastenau
Oorsponkelijke titel: Shelter in Place

In een chic weekendhuis in Connecticut komt vlak na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 een groep vrienden bij elkaar om bij te komen van de grootste politieke ramp van hun leven. Hun gastvrouw, Eva Lindquist, daagt ze bij de thee uit: wie durft Siri te vragen hoe ze Donald Trump zouden kunnen vermoorden? Eva is de spil van deze vriendengroep. Ze is een genereuze gastvrouw, een controlfreak geobsedeerd door de juiste inrichting van haar huis. Tijdens een reis naar Italië om het Amerika van Trump te ontvluchten koopt ze in Venetië een groots maar vervallen appartement, een pied à terre dat natuurlijk compleet moet worden gerenoveerd. Maar wat begint als een prachtig toevluchtsoord leidt tot steeds meer wrange verwikkelingen.


David Leavitt (1961) is een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen. Leavitt groeide op in Palo Alto (Californië), studeerde Engels aan de Yale-universiteit en debuteerde in 1984  met de verhalenbundel Family dancing. Zijn eerste roman was The lost language of cranes (1986). Zijn roman While England Sleeps uit 1993 zorgde voor een schandaal; Leavitt werd door de schrijver Stephen Spender aangeklaagd wegens plagiaat. De verhaallijn zou zijn overgenomen van Spenders boek World Within World (1951). Leavitts roman werd door zijn uitgever teruggetrokken en in gewijzigde vorm later opnieuw uitgebracht. Leavitt doceert creative writing aan de Universiteit van Florida.Joods oud en nieuw
Drie bloemlezingen

Ies Vorst

Amsterdam: Amphora Books, 2010
Aantal blz.: 140
ISBN: 9789064460708

De drie Joodse feesten in het najaar, Rosj Hasjana, Jom Kipoer en Soekot tot en met Simchat Tora, sluiten het jaar af en luiden het nieuwe jaar in. Ze vertegenwoordigen elk een ander aspect: op Rosj Hasjana (Nieuwjaar) staat het aanvaarden van Gods bestaan en heerschappij centraal. Op Jim Kipoer (Grote Verzoendag) aanvaarden we dat Hasjem reageert op onze levenswijze en de keuzes die we maken. Op Soekot (het Loofhuttenfeest)  en het daaropvolgende Simchat Tora (Vreugde der Wet) uiten we onze vreugde om de Tora en de vervulling van de goddelijke geboden, die geen droge plicht maar een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn. Tegelijkertijd is Soekot een feest waarin de bede voor regen en een voorspoedig agrarisch jaar centraal staat. Het is daarmee een universeel feest voor de gehele mensheid - Joods en niet-Joods.

Joods oud en nieuw is een lezenswaardige creatie van de bruggenbouwende rabbijn Ies Vorst, en helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar.


De jongen die Auschwitz tekende
een unieke kampgetuigenis in woorden en tekeningen

Thomas Geve

Londen: HarperCollins, 2021
Aantal blz.: 303
ISBN: 9789402706314
Vertaald door: Karin de Haas
Oorsponkelijke titel: They Boy Who Drew Auschwitz

Thomas Geve geeft een gedetailleerd ooggetuigenverslag door het geschreven verhaal en de eenvoudige maar overduidelijke tekeningen. Deze inkijk in Auschwitz is confronterend. Het samenspel van tekeningen en tekst zorgt voor een duidelijk en indrukwekkend beeld van de ervaringen van deze puber. De opzet van het boek maakt het niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen in de middelbare school leeftijd.

Thomas Geve (27 oktober, 1929)[1] is een overlevende van de Sjoa. Hij werd in Stettin geboren en woonde als kind in Beuthen voordat hij met zijn moeder in 1939 naar Berlijn verhuisde. Gedurende de oorlog werkte hij enkele maanden als grafdelver op de begraafplaats Weißensee. In juni 1943 werd hij met zijn moeder gedeporteerd naar Auschwitz, waar zijn moeder werd vermoord. Thomas bleef in Auschwitz tot januari 1945, overleefde de Dodenmars en de kampen Gross Rosen en Buchenwald, waar bij in april 1945 de bevrijding meemaakte. Bij de bevrijding was Thomas te zwak om het kamp te verlaten en ging verder met het vastleggen van de tijd in het kamp in 79 tekeningen. Hij kwam in een kamp terecht voor overlevende weeskinderen in Zwitserland en toen zijn vader was opgespoord, werd hij met hem herenigd in Engeland. In 1950 maakte Thomas alija; hij woont in Haifa.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.