Boek: Joachimsthal

Familie en firma 1823-1945

Gepubliceerd op: 4 mei 2023

Joachimsthal
Familie en firma 1823-1945

Gerben Post en Bart Wallet

Amsterdam: WBooks, 2023
Aantal blz.: 240
ISBN: 9789462585447

Joachimsthal was een van de bekendste Joodse boekhandels, uitgevers en drukkers van Amsterdam. Het bedrijf was gevestigd in het hart van de Jodenbuurt. In dit boek wordt voor het eerst het verhaal van Joachimsthal verteld, met daarbij oog voor de familie achter het bedrijf en voor de vernieuwende, vaak verrassende productie.

Wat was het geheim van Joachimsthal? Hoe kon dit bedrijf, in 1823 gestart door Duits-Joodse immigranten, zo snel zo’n centrale plaats krijgen in Joods Nederland en hoe verwierven ze in 1891 de voornaamste plek in de Joodse publieke sfeer?

Moderne vormgeving
De uitgeverij was aanvankelijk gespecialiseerd in religieuze werken, zoals Tora-edities en gebedenboeken. In de loop der jaren verbreedde het aanbod tot romans, studieboeken en politieke pamfletten. De naam stond garant voor kwaliteit en moderne, vooruitstrevende vormgeving.

Joachimsthal bevat meer dan twintig verdiepende vensters die de cultuurhistorische betekenis van het bedrijf beschrijven. Daarin is onder meer aandacht voor vroomheid en mystiek, gebedenboeken en politieke pamfletten, Joodse Oranjeliefde en antifascisme, vormgeving en kunst, Joodse communicatienetwerken en de verhouding tot de niet-Joodse samenleving, zionisme en antizionisme.

Verzamelen
Het boek is geschreven door historicus Gerben Post en Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met grafisch ontwerpster Talma Joachimsthal. Zij is een kleindochter van Jonas Salomon (Sal) Joachimsthal, de laatste hoofdfirmant van het familiebedrijf.

In 2021 besteedde Crescas al aandacht aan het voorbereidende werk voor deze geschiedkundige uitgave. "Al tientallen jaren verzamelen wij alles wat we kunnen vinden over de firma Joachimsthal tot 1945. Naast ons eigen archief is er gelukkig ook veel moois te vinden in de collecties van onder andere het JHM, de UvA (Bibliotheca Rosenthaliana), het IISG, etc. De tijd is nu rijp om te werken aan een mooie publicatie en een tentoonstelling", schreef Talma destijds. 

Op 20 juni 2023 organiseert het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam een thema-avond over uitgeverij Joachimsthal. Daarbij zijn alle betrokkenen bij dit boek aanwezig.   

Joachimsthal is verschenen bij uitgeverij WBooks
Gebonden uitgave: 34,95 euro

Gerben Post (1978) is als historicus en educator verbonden aan verschillende museale instellingen, zoals de Anne Frank Stichting, het Joods Cultureel Kwartier en het Nationaal Onderduikmuseum. Hij doet historisch onderzoek en publiceerde eerder Lotty's bankje. Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam.

Bart Wallet is hoogleraar Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft diverse boeken over de Joodse geschiedenis in Nederland op zijn naam staan, zoals Nieuwe Nederlanders. De integratie van Joden in Nederland (1814-1851). Voor Crescas geeft hij regelmatig lezingen en cursussen. 

Talma Joachimsthal is grafisch ontwerper. Daarnaast is zij de initiatiefnemer van het verzamelgebouw In De Ruimte (IDR) in Utrecht. IDR is een vergader- en ontmoetingsplek en ondersteunt initiatieven op sociaal, cultureel en duurzaamheidsgebied.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.