De dilemma's van De Joodse Raad

Ronit Palache spreekt met Hans Knoop en Alain de Levita

Gepubliceerd op: 15 februari 2024

Vanaf 10 maart zendt de EO de televisieserie De Joodse Raad uit. Journalist Hans Knoop en televisieproducent Alain de Levita gaan in gesprek met Ronit Palache over de serie en de historische achtergronden.

Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De vijfdelige historische dramaserie De Joodse Raad van de EO toont de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Voor welke dilemma’s werd de Joodse Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter?

Ronit Palache gaat in gesprek met Hans Knoop, op wiens boek de serie is gebaseerd, en met Alain de Levita, producent van de serie. Doet de serie recht aan de geschiedenis, wat kan de kijker er van leren en welke problemen kwamen de makers tegen tijdens het maakproces? En zijn er parallellen te trekken met duivelse dilemma’s die zich vandaag voordoen?

Trailer De Joodsche Raad (EO)

Hans Knoop (1943) is journalist, media-adviseur en activist. Hij schreef het boek De Joodsche Raad (1983) waarop de serie voor een belangrijk deel gebaseerd is. In maart 2024 verschijnt er een nieuwe uitgave van dit boek bij Just Publishers. Daarnaast schreef hij ook boeken over de Weinreb-affaire en de zaak Menten.

Alain de Levita (1959) is regisseur en een van Nederlands meest succesvolle televisie- en filmproducenten. In 2001 richtte hij NL Films op, dat onder zijn leiding een groot aantal films en dramaseries heeft geproduceerd. Hij ontving daarvoor diverse prijzen in binnen- en buitenland. Samen met Matthijs van Heijningen is hij de regisseur van de EO-serie De Joodse Raad.

Ronit Palache (1984) is journalist en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte vanaf 2007 bij Weekblad Elsevier en vervolgde vanaf 2010 haar carrière binnen de literaire wereld. Ronit geniet grote bekendheid als interviewer van publieke figuren in binnen- en buitenland. Ook maakte ze podcasts over literatuur, taboes en geloofsverlating. Het verlaten van religieuze gemeenschappen is tevens het onderwerp van haar proefschrift in wording. Op 20 juni komt Ronit bij Crescas vertellen over dit fascinerende onderwerp onder de titel Uit de ketenen los.

Schrijf je nu alvast in voor dit actuele debat op donderdag 11 april op de website van Crescas. De toegangsprijs is 17,50 euro. Mis het niet!

Beeld: EO

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.