Boeken op het Binnenhof

Gepubliceerd op: 29 september 2022

Boeken op het Binnenhof

Ewout Sanders

Soesterberg: Aspekt, 2022
Aantal blz.: 74
ISBN: 9789464628463

Bijna honderd jaar lang - tussen circa 1840 en 1936 - stonden telgen van de Joodse families Blok en Garnade met een boekenkraam op het Haagse Binnenhof. Het waren kleurrijke figuren, geliefd bij de parlementaire pers en bij schilders. Zo maakte Vincent van Gogh een portret van Josef Blok, een man die graag naast zijn kraam in een kruiwagen sigaren lag te roken. Zijn broer David zorgde op een gegeven moment voor een relletje tussen twee ministeries over de precieze locatie van zijn boekenkraam, een vete die de lachlust opwekte van Multatuli.

"Over de meeste straathandelaars, doorgaans zeer arme mensen, is vrijwel niets bekend. In deze fraaie, vlot geschreven en grondig gedocumenteerde portretten slaagt Ewoud Sanders erin de boekhandelaars op het Binnenhof tot leven te wekken. Echt het lezen waard!"  - Prof. dr Emile Schrijvers, algemeen directeur van het Joods Museum in Amsterdam.


Het boek van Ewoud Sanders is de eerste in een nieuwe boekenreeks van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag over de prominente rol die Joden speelden en spelen in de Haagse gemeenschap.

Ewoud Sanders (1958) is journalist en historicus. In de rubriek WoordHoek (voorheen NRC, nu op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal) schrijft hij over de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. In 2017 promoveerde hij op de geruchtmakende studie Levi's eerste kerstfeest: Jeugdverhalen over jodenbekering, 1792-2015.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.