Wacht maar

Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020

Wacht maar
Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel

Esther Shaya, Frank Hemminga

Amsterdam: Amphora Books, 2020
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789064461224

"Wacht maar, als ik eens een school opricht..., hoe precies 't zal worden weet ik niet, maar 't moet helemaal, hélémaal anders worden als wat ik tot nu toe heb gezien", zei het toen ongeveer vijfjarige Joodse meisje Henriëtte Henriques Pimentel omstreeks 1880 tegen haar lerares. Dat voornemen maakte ze meer dan waar. Ze voltooide een studie tot bewaarschoolhoudster en werd aan het begin van de twintigste eeuw directrice van een fröbelschool. Haar carrière stond in het teken van kinderzorg en in haar vrije tijd toonde ze zich maatschappelijk en politiek betrokken bij de vrouwenbeweging. Na een onrustige periode met verschillende banen in het kinderwerk, kwam ze in 1926 als directrice in dienst van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kinderhuis, in de volksmond ook wel 'de crèche' genoemd.
Ze initieerde nog datzelfde jaar een interne opleiding voor kinderverzorgsters die internationale faam zou verwerven. Toen ze de pensioengerechtigde leeftijd bijna had bereikt, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Met dezelfde overgave waarmee ze haar leven lang voor kinderen had gezorgd, werd ze een van de sleutelfiguren in het heldhaftige plan waarmee uiteindelijk zeshonderd Joodse kinderen uit de crèche konden worden gered. Zichzelf bracht ze daarbij niet in veiligheid.
Henriette Henriques Pimentel (1876-1943) zou bekend worden door haar heroïsche verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar haar leven vóór die tijd was niet minder ondernemend. Op basis van intensief onderzoek en vele interviews beschrijven Esther Shaya en Frank Hemminga haar leven. Zij schetsen daarmee een levendig beeld van een sterke vrouw in een periode waarin alles veranderde.

Esther Shaya (1966) is hotelier en biografe. Zij publiceerde verschillende korte verhalen in de boekenserie Joodse Huizen. In 2018 verscheen haar debuut: Harry & Sieny: Overleven in Verzet en Liefde. Over deze dubbelbiografie zei burgemeester Femke Halsema: "Een prachtig boek, van grote betekenis voor naoorlogse generaties."
Frank Hemminga (1952) volgde zijn onderwijzersopleiding aan de Hervormde Pedagogische Academie aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan. Zijn moeder werkte tot en met1942 in de Joodse crèche aldaar. Hij volgde colleges contemporaine geschiedenis aan de VU. In zijn vrije tijd was hij bestuurder van de verzetstram die in februari 1991 langs enkele historisch belangrijke plekken in Amsterdam reed.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.