Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 5 augustus 2021

De groeiende wereldbevolking heeft de wereldwijde vraag naar en productie van voedsel, inclusief dierlijke producten, doen toenemen. De consumptie van dierlijke producten is, dat weten wij in Nederland ook, medeverantwoordelijk voor schadelijke gevolgen voor het milieu en, volgens sommigen, voor de gezondheid. 

Onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties toont aan dat veeteelt op industriële schaal leidt tot verheviging van klimaatverandering en watervervuiling en niet te vergeten de verspilling van hulpbronnen.

De schadelijke effecten en de afhankelijkheid van de veeteelt moeten worden aangepakt, meent de Israëlische FoodTech-broedplaats The Kitchen Hub en ging op zoek naar duurzame innovaties voor de voedingsindustrie.

Highlights uit de ideeën en het programma van The Kitchen Hub en geaffilieerde startups worden door No Camels gepresenteerd in Incubating Sustainability: The Kitchen Hub Fosters Innovation in Israeli Food Tech.

Wat een pretzel is weten jullie vast wel maar een pletzel? We citeren Wikipedia: een Pletzel, platzel of pletzl (Jiddisch פלעצל, Duits Plätzchen, koekje of cracker) is een soort Joods platbrood, vergelijkbaar met focaccia.Voor haar column Joan Knows Best in Table Magazine dook Joan Nathan de keuken in met aan haar zijde de Israëlische food writer Arthur Schwartz.

De Israëlisch-Amerikaanse rabbijn Elli Fischer vond in de catalogus van een veiling van zeldzame Joodse boeken en manuscripten een tweehonderd jaar oud handgeschreven pinkas (reisdagboek) dat had toebehoord aan een rabbijn uit Tiberias die door Joods Europa had gereisd om geld in te zamelen voor zijn gemeenschap.

Daarmee begon voor rabbijn Fischer een speurtocht die uiteindelijk een antwoord zou bieden op de vraag hoe dit zeldzame manuscript ter veiling kon komen. En welke vrijheden hebben niet-openbare bibliotheken bij de omgang met hun vaak kostbare collecties?
Times of Israel vertelt het hele verhaal in A NY Jewish library’s treasure surfaces at online auction. How did it get there?

Techbedrijven als Twitter, Facebook, YouTube, TikTok en Instagram reageren nauwelijks op klachten van andere gebruikers, blijkt uit het rapport Failure to Protect van het Brits-Amerikaanse Center for Countering Digital Hate (CCDH). Daardoor slagen deze media er niet in hun eigen gebruikersrichtlijnen met betrekking tot antisemitische berichten te handhaven.

Het CCDH onderzocht over een periode van zes weken posts op bovengenoemde social media. Daarbij stuitte de organisatie op ruim zevenhonderd antisemitische berichten en video’s. Medewerkers van het CCDC vonden bijvoorbeeld 41 antisemitische video’s op YouTube, zoals een filmpje dat de complottheorie verspreidde dat Hitler Joods zou zijn. Samen waren deze video’s zo’n 3,5 miljoen keer bekeken en ze stonden gemiddeld zes jaar online.
Slechts een op de zes posts werd verwijderd na een melding over ongepast gedrag. Ruim tachtig procent van de berichten lieten de moderators ongemoeid.

Lees Social mediaplatforms treden nauwelijks op tegen antisemitisme op Jonet.nl.

Opgravingen door de Israel Antiquities Authority hebben bewijs blootgelegd voor een verwoestende aardbeving die Jeruzalem trof in de achtste eeuw vGT. De datering komt overeen met verwijzingen naar een enorme aardbeving ten tijde van koning Azarja (Uzzia). Op twee plaatsen in Tenach (bijbelboeken Zacharia 14.5 en Amos 1:1) wordt naar deze natuurramp verwezen.

Evidence of Biblical Earthquake found at the City of David

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.