Bijeenkomst: Paradijs gezocht: drie Joodse dichters

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Paradijs gezocht is een serie van drie bijeenkomsten georganiseerd door de Stichting Ekklesia Leerhuis Amsterdam. Onder leiding van Kees Kok wordt een aantal werken gelezen van drie Joodse dichters: Paul Celan, Avraham ben Yitzhak Sonne en Hilde Domin.

Op 27 maart staat Paul Celan centraal. Hij werd in 1920 geboren in Czernowitz (Cernauti), nu Tsjernivtsi in Oekraïne, en stierf in 1970 een zelfgekozen verdrinkingsdood in de Seine, Parijs. Zijn leven, werk en dood zijn getekend door de Sjoa. We lezen onder meer de beroemde Todesfuge, Psalm, en Todtnauberg, een gedicht over zijn bezoek aan de filosoof Martin Heidegger.

Op 24 april is de bijeenkomst gewijd aan Avraham ben Yitzhak Sonne. Hij werd op 13 september 1883 geboren in Galicië, een uithoek van het Habsburgse Rijk, in Przemysl. Sonne heeft bij leven slechts elf gedichten gepubliceerd, waarvan negen vóór 1914. Ben Yitzhak Sonne geldt als een van de grondleggers van de nieuw-Hebreeuwse taal en poëzie, doordrenkt van Bijbelse woorden, beelden en citaten. In 1938 vluchtte hij voor het nazi-regime naar Israël, waar hij in 1950 overleed.

Op 29 mei lezen we gedichten van Hilde Domin. Zij werd als Hilde Löwenstein in Keulen geboren uit geassimileerde Joodse ouders, een advocaat en een zangeres. In 1951, enkele weken na de dood van haar moeder, schreef Hilde Domin haar eerste gedicht. In 1954 keerde zij terug naar Duitsland, waar drie jaar later haar eerste publicaties verschenen. Zij ontving talrijke literaire prijzen. Haar verzamelde gedichten, gebundeld in 1987, beslaan vierhonderd bladzijden. Zij overleed in 2006 in de Duitse stad Heidelberg.

Locatie: steeds op maandagmiddag van 14.00-16.00 uur in de Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam.
Deelname: 20 euro per keer. Je kunt dit bedrag overmaken op rekening van Stichting Ekklesia Leerhuis Amsterdam: IBAN NL50 TRIO 0338 8111 17 onder vermelding van Celan, Sonne en/of Domin.
Aanmelden via email: secretariaat@ekklesia-amsterdam.nl

Voor de bijeenkomst over Paul Celan kun je je tot 26 maart aanmelden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.