De kern van de Holocaust

Belzec, Sobibor, Treblinka en Aktion Reinhardt

Gepubliceerd op: 29 april 2021

De kern van de Holocaust
Belzec, Sobibor, Treblinka en Aktion Reinhardt

Stephan Lehnstaedt

Hilversum: Uitgeverij Verbum, 2021
Aantal blz.: 218
ISBN: 9789493028364

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Rob Pijpers
Oorsponkelijke titel: Der Kern des Holocaust. Belzec, Sobibor, Treblinka und die Aktion Reinhardt

Ruim dertig procent van de Nederlandse Sjoaslachtoffers (circa 33.500) werd vergast in het vernietigingskamp Sobibor. Hierdoor is Sobibor een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Sjoa. Kamp Sobibor was een onderdeel van Aktion Reinhardt, die op 15 maart 1942 van start is gegaan. Deze Aktion, genoemd naar de hoge SS’er Reinhardt Heydrich, behelsde de bouw en werking van Belzec, Sobibor en Treblinka, drie kampen die alleen voor de vernietiging van Joden werden ontworpen, in het bijzonder Poolse Joden. Maar er was ook capaciteit voor Joden uit andere landen.
Tot november 1943 zijn ongeveer twee miljoen personen in de Aktion Reinhardt-kampen vergast en verbrand. Daarna werden de kampen snel afgebroken en werden zoveel mogelijk sporen gewist. Minder dan 150 Joden hebben de Sjoa en deze vernietigingskampen overleefd. Slechts twee Nederlandse vrouwen wisten Sobibor te ontvluchten, van wie Selma Engel-Wijnberg de bekendste was. De Aktion Reinhardt-kampen hebben nooit de belangstelling gehad die Auschwitz-Birkenau (de ‘hoofdstad van de Holocaust’) ten deel is gevallen.
Stephan Lehnstaedt corrigeert dit onvolledige beeld met deze compacte doch indringende studie. De kern van de Holocaust wordt uitgegeven in samenwerking met Stichting Auschwitz, gevestigd te Brussel. 

Stephan Lehnstaedt (München, 1980) is professor Holocaust en Joodse studies aan het Touro College Berlin. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn de Tweede Wereldoorlog, de Sjoa en de compensatie van dwangarbeid in de Poolse getto’s.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.