De geschiedenis van het Holocaust Namenmonument

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

In het hart van Amsterdam staat het Nationaal Holocaust Namenmonument voor de Nederlandse slachtoffers van de Sjoa. Over de betekenis en de ontstaansgeschiedenis organiseert Crescas op 24 april en 1 mei een tweedelige cursus. Er is nog plaats voor belangstellenden.

Het ontwerp van het Namenmonument is van Daniel Libeskind, van origine Pools-Joods, en in 1965 genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger. Op het monument staan alle namen van de 102.000 Nederlandse Joodse slachtoffers en 220 Sinti en Roma die geen graf hebben.

De eerste ideeën voor het monument ontstaan al in 2006. Maar pas in 2021 is de herdenkingsplaats gerealiseerd.

In een tweedelige cursus gaan we dieper in op de betekenis van het Namenmonument en de bewogen ontstaansgeschiedenis. Op 24 april geven Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en architect Johan van Lierop, verantwoordelijk voor de totstandkoming van het monument, een lezing over de ontstaansgeschiedenis van het monument.

In de week daarna, op 1 mei, staat een bezoek aan het Namenmonument op het programma. Deze wandeling staat onder leiding van Jacques Grishaver en historicus Gerben Post.

Beeld: Christian Michelides, via Wikimedia Commons

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.