Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

Afbeelding: De kunstenaarswijk van Kazimierz Dolny (Chaim Goldberg, 1974)

Het YIVO Bruce and Francesca Cernia Slovin Online Museum maakt interactieve tentoonstellingen die je meenemen door de Joodse geschiedenis van Oost-Europa.
De eerste is gewijd aan het bijzondere leven van een doodgewoon meisje. Beba Epstein is Joods en werd geboren in 1922 in Vilna (toen Pools, tegenwoordig Vilnius, de hoofdstad van Litouwen).
Beba schreef leven zelf op, en die autobiografie werd in 2017 ontdekt. YIVO illustreert het verhaal met tal van objecten uit de eigen collectie, waardoor de gebeurtenissen, grote en kleine, een context krijgen.
Op naar het virtuele museum voor Beba Epstein: The Extraordinary Life of an Ordinary Girl.

  • Op 27 januari wordt wereldwijd herdacht dat 76 jaar geleden op die dag vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd.
    Kijk op 27 januari om 20 uur naar de lezing van Belgisch-Israelisch striptekenaar Michel Kichka, schrijver van het stripboek Deuxième génération (in het Engels vertaald als Second Generation) over de ervaring van kinderen van Holocaustoverlevenden. CIDI streamt de lezing via Zoom, Facebook of op de eigen website. Via Zoom kun je vragen stellen.

  • Het winterprogramma van het YIVO Institute for Jewish Research focust op de cultuur van het Asjkenazische jodendom.
    At the Turning Point, zoals het programma heet, biedt je tot en met donderdag 21 januari negen boeiende lezingen, verdeeld over meerdere sessies. De lezingen zijn overigens niet gratis.

  • Een mooi artikel op culture.pl: Jewish Life in Poland Shown by Polish Jewish Painters.

Rond het midden van de achttiende eeuw was de Asjkenazische gemeente van Amsterdam een van de grootste, zo niet de grootste Joodse gemeente van heel Europa.
Op donderdag 19 november organiseerden Stichting Morasha en het Menasseh ben Israel Instituut de lezing '"Wij en onze broeders zijn allen zonen van Israël”, Asjkenazisch-Sefardische toenadering in het Amsterdam van de late 18e eeuw', waarin Tehilah van Luit vertelde over de nog nauwelijks beschreven geschiedenis van de Amsterdamse Asjkenazische gemeente.
Basis voor haar verhaal is haar onderzoek naar kroezim, de aankondigingen van de parnassijns aan de gemeente zoals die te vinden zijn in de vier achttiende-eeuwse protocolboeken van de Amsterdamse Asjkenazische gemeente.
Uit de beschrijvingen van belangrijke gebeurtenissen zoals begrafenissen en installaties van rabbijnen concludeert Van Luit dat er een toenadering moet zijn ontstaan tot de rivaliserende Sefardische elite in Amsterdam.

Bekijk en beluisteren Tehilah van Luit op Youtube over Asjkenazisch-Sefardische toenadering in het Amsterdam van de late 18e eeuw

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.