Kort nieuws van overal

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Op vrijdag 30 september is er een filmvertoning van God schittert door afwezigheid bij het Joods Cultureel Kwartier. In deze documentaire onderzoekt Erik Fransman zijn Joodse identiteit en zijn weerzin tegen religie. De film wordt vertoond in het auditorium van het Joods Museum. Aansluitend is er een nagesprek met regisseur Erik Fransman en interviewer Maurits de Bruijn.

Maurits de Bruijn is de auteur van Ook mijn Holocaust, in 2020 uitgekomen bij Das Mag Uitgevers. In dit boek onderzoekt Maurits zijn identiteit en hoe die is beïnvloed door het trauma dat zijn moeder aan de Tweede Wereldoorlog heeft overgehouden.

Je kunt hier aanmelden

Joods Overleg Bergen-Alkmaar opgericht

Hun motto: weerbaar en aanspreekbaar

Op zondag 7 augustus 2022 is het Joods Overleg Bergen-Alkmaar opgericht. Het Joods Overleg Bergen-Alkmaar (JOBA) streeft ernaar een platform te zijn voor Joodse bewoners in de regio die in ruim verband van zich willen laten horen. Of met elkaar in discussie willen gaan. Daarnaast beoogt het een aanspreekpunt te zijn voor niet-Joodse organisaties met betrekking tot alle zaken die voor de Joodse gemeenschap in de regio van belang (kunnen) zijn. Daarbij gaat het bij voorkeur steeds over een actueel en/of lokaal aspect van het jodendom in brede zin. 

Op donderdag 29 september is Esther Shaya te gast bij Boekhandel Blankevoort, waar zij zal spreken over haar boek Harry & Sieny: Overleven in verzet en liefde.

Begin 1943 leren Harry Cohen en Sieny Kattenburg elkaar kennen in Amsterdam. 

Harry is koerier voor de Joodse Raad en komt een bericht afgeven voor de directrice van de crèche aan de Plantage Middenlaan, waar Sieny als kinderverzorgster werkt. Ze worden verliefd en slechts een paar maanden later trouwen ze, middenin chaotische omstandigheden van razzia's en illegaliteit - letterlijk tussen het redden van de kinderen door, tijdens hun lunchpauze.

Onder leiding van directrice Henriëtte Pimentel hebben zowel Harry als Sieny zich ingezet om zoveel mogelijk kinderen uit de crèche weg te smokkelen. Op 29 september 1943 werd de crèche definitief gesloten. In krap een jaar tijd werden honderden Joodse kinderen in veiligheid gebracht. Harry en Sieny besluiten diezelfde dag onder te duiken en overleven de oorlog. In 1946 sticht het jonge stel een gezin, ze verhuizen daarmee naar New York en Mexico en komen uiteindelijk terug in Nederland. Ze gaan in Amstelveen wonen, vlakbij Boekhandel Blankevoort, waar ze vaste klant worden.

Het onroerende dubbelportret van deze twee bijzondere mensen is geschreven door Esther Shaya. Zij leest op 29 september voor en vertelt over haar onderzoek naar het levensverhaal van Harry en Sieny Cohen. Uiteraard is er na afloop gelegenheid om na te praten en uw exemplaar van het boek te laten signeren door de schrijfster.

Aanvang 20.00 uur, Inloop vanaf 19.30 uur.

Gaarne aanmelden via [email protected] of 020 6455694.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.