Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

De boycot van Israel
BDS, demoniseren, delegitimeren, discriminerenDen Haag: Cidi, 2021
Aantal blz.: 328
ISBN: 9789464248074

Dit indringende boek beschrijft de achtergronden, het taalgebruik, de motiveringen en methodes van de BDS-beweging, de internationale boycot van Israël. Uit verschillende interviews blijkt hoe de boycot van een klein land in het Midden-Oosten zware gevolgen heeft gehad voor de levens van mensen in Nederland.

Kees Broer studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit en bestudeert al tien jaar de pro-Palestijnse beweging in Nederland. Hij gaat naar demonstraties en bijeenkomsten om door participerende observatie erachter te komen wat de activisten beweegt.

Bestellen kan bij het CIDI via deze link, en via uw plaatselijke boekhandel.

Engel van Mesopotamië
Gebaseerd op het ongelooflijke, ware verhaal van een Engelse ontdekkingsreizigster

Brenda Meuleman

Amsterdam: Ambo | Anthos, 2021
Aantal blz.: 312
ISBN: 9789026350078

Engel van Mesopotamië van Brenda Meuleman is gebaseerd op het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van een Engelse ontdekkingsreizigster

De excentrieke en eigenzinnige Helen King studeert begin twintigste eeuw met first class honours af aan de universiteit van Oxford. Ze beklimt als een van de eerste vrouwen ooit de hoogste bergtoppen van de Alpen en overleeft de eindeloze woestijnvlaktes in Mesopotamië. Maar niemand weet dat ze gebukt gaat onder een vreselijk jeugdtrauma, waarvan de toedracht altijd geheim is gebleven.

Na de Eerste Wereldoorlog strijkt ze neer in Bagdad om als Oriental Secretary het Britse koloniale bestuur van informatie te voorzien. Ondertussen broeit het, zowel in haar hoofd als in een steeds vijandigere omgeving. Zal ze in het reine kunnen komen met haar verleden? Wordt een ontluikende liefde misschien haar redding?

Engel van Mesopotamië is een indrukwekkende roman over een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Hoofdpersonage Helen King is gebaseerd op de Engelse ontdekkingsreizigster en archeologe Gertrude Bell.

Brenda Meuleman (1972) studeerde bedrijfscommunicatie en kunstgeschiedenis, beide aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze verdeelt haar tijd tussen het schrijven en haar werk in de kunst- en antiekhandel. Eerder verschenen Het verraad van Julia en Felle streken.

In de schaduw van de oorlog
De zuivering van de Nederlandse Krijgsmacht

Jan Schulten

Zutphen: Walburg Pers bv, 2021
Aantal blz.: 432
ISBN: 9789462498204

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boog de Nederlandse regering in Londen zich over de vraag hoe het na de oorlog verder moest met het land. Politieke en maatschappelijke vernieuwing was het veel gehoorde antwoord. Een hoofdrol was hierbij de verzetsstrijders toebedacht, die hadden immers karakter getoond. Bestraffing van de andere groep, de ‘foute’ Nederlanders, was vanzelfsprekend. Er kwam speciale wetgeving om het land te zuiveren van verraders, collaborateurs, profiteurs en ander gespuis. Want het moest allemaal binnen de regels van de rechtsstaat gebeuren. Ook de militaire ambtenaren werden onderworpen aan een "strenge beoordeling", opdat "het toekomstige leger van goede geest doordrongen zal zijn." In de schaduw van de oorlog vertelt in detail hoe deze naoorlogse zuivering zich voltrok.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.